Gençleri de tehdit eden prostatla ilgili merak edilenler teşhis ve tedavi yöntemleri…
Prostat hastalıklarının cinsel fonksiyon bozuklukları üzerinde etkili olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ülküsan Özer gençleri de tehdit eden prostatla ilgili merak edilenleri teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı…
Gençler dikkat: Prostat iltihapları cinsel hayatınızı etkileyebilir. On Klinik Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ülküsan Özer “Prostat hastalıkları her yaşta görülebilir. En sık görülen prostat hastalıklarından biri de ‘Prostatit’ yani prostat bezinin iltihaplanması gençlerde sık görülen bir prostat hastalığıdır” dedi.
Prostat iltihaplarının ağrılı cinsel ilişkiye erken boşalmaya boşalma sırasında yanma hissine yol açabileceğinin de altını çizen Özer “Bu nedenle de aynı zamanda cinsel isteksizliğe de neden olabilir. Geç teşhisi ve tedavisi hastalığın kronikleşmesine yol açabilir ve tedavi sürecini uzatır” sözleriyle prostat iltihaplarının cinsel fonksiyon bozukluklarına etkisini anlattı.
Kullanılan ilaçlar cinsel güçsüzlük yapabilir
Üroloji Uzmanı Dr. Ülküsan Özer sözlerine şöyle devam etti : Prostat büyümesi ve prostat kanseri ise idrar yolunda tama yakın veya tam tıkanıklığa yol açabilir. Bu durumda tam olmayan tıkanmalarda cinsel ilişkide sperm çok zor ve az miktarda gelirken tam tıkanmalarda sperm gelmez. Ayrıca prostat büyümesi için kullanılan bazı ilaçlar ile prostat kanseri ile ilgili ilaçlar cinsel güçsüzlük yapar. ”
Ameliyattan sonra baba olanabilinir mi?
Prostat büyümesi ameliyatlarının genellikle erkeklerin cinsel fonksiyonlarını fazla etkilemediğini vurgulayan Dr. Özer ”Prostat büyümesi ameliyatı olanlarda sperm ilişkide idrar kesesine kaçar bu durumun olumsuz bir sonucu yoktur idrar kesesinden ilk idrarla birlikte atılır” dedi.
Özer şöyle devam etti: “Prostat büyümesi ameliyatları sonrası kişinin orgazm olması üzerinde etkisi fazla görülmez. Prostat kanserinde ise ameliyat sonrası prostat ve meni keseleri alındığı için ilişkide sperm gelmez. Meni kesesinin alınması durumunda başlangıçta testisler bir süre daha sperm hücresi üretir.
Bu durumda testislerden alınan sperm hücreleri ile tüp bebek veya mikroenjeksiyon yöntemi ile çocuk sahibi olunabilir. Meni kesinin alınması ereksiyon problemine yol açmaz. Ereksiyon olmaması genital bölgeye gelen sinirlerin yaralanması sonucu olur.” Özer ameliyat öncesi ve sonrası hastaların ameliyatların cinsel hayatlarına etkisi konusundaki duydukları kaygıların da psikolojik olarak cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açtığını belirtti.
Düzenli muayene olun
Orta yaşlarda özellikle prostat büyümesine ileri yaşlarda ise prostat kanserine rastlandığına dikkat çeken Dr. Özer 60 yaşın üzerindeki erkeklerin prostat büyümelerinin yüzde 10 ya da 20’sinde 80 yaşın üzerinde ise prostat büyümesi düşünülen hastaların yüzde 40’ından fazlasında prostat – kanserinin tespit edildiğine dikkat çekerek “Hiçbir şikayeti dahi olmasa 40 yaşından sonra her erkek düzenli aralıklarla bir üroloji uzmanına giderek prostat muayenesi olmalıdır.
Düzenli muayenelerle olası bir prostat kanseri erken teşhis edilebilir. Unutulmamalıdır ki prostat kanseri ülkemizde en sık görülen 2. kanser türüdür” dedi.