Çekirdek çitleme alışkanlığının, üst ve ön alt önkesici dişler üzerinde çentik şeklinde erozyonlar oluşturduğunu belirten Ortodontist Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, aynı şekilde terzilerin ön dişleri arasında tuttukları iğne sebebiyle meydana gelen diş ucu erozyonunun literatüre terzi dişi olarak girdiğini söyledi.
Cebesoy, Uzun süreli tekrarlayan alışkanlıklar diş üzerinde kuvvetin uygulandığı bölgede 3-4 ay gibi kısa sürede aşınmaya neden olur. İlk bakışta kırıkmış gibi gözüken diş uçları son yıllarda sadece ön dişler için üretilen kompozit dolgu sistemleri ile 5 dakika gibi kısa sürede tamir edilebilmektedir. Kullanılan kompozitler diş üzerinde bukalemum etkisi yaratarak, dişin sağlam kısmı ile muhteşem bir uyum sağlar ve aslından farkı anlaşılmaz. Diş minesi gibi sert kompozit materyal sayesinde diş daha dirençli bir yapıya kavuşur dedi.
Kıvanç Cebesoy, çekirdek tüketimi gibi alışkanlıklardan kaynaklanan diş erozyonlarında kullanılan kompozit dolgu sisteminin avantajları hakkında ise şunları söyledi:
Çürük, kırık ya da erozyon olan bölgeye lokal olarak, dişe zarar vermeden direkt uygulanabilir.
Renk uyumu ve cilalanabilir özeliğinin yüksek olması nedeniyle sağlıklı diş dokusuyla uyum sağlar.
Kusurlu bir ya da iki diş yüzünden bütün ön dişlerin değişmesi gerekmez.
Tek bir dişteki kusur diğer bütün dişleri refere edecek şekilde hastanın moralini bozabilir. Kusurun ortadan kaldırılması ile güzel bir gülüşe kavuşmak mümkün olabilir.
Uygulama süresi kısadır.
Porselen ve lamine dişlere göre oldukça ekonomiktir.