İnfertilite (Kısırlık) nedir?
İnfertilite, düzenli cinsel ilişki ve herhangi bir korunma yöntemi uygulanmadığı halde 12 ay süreyle hamile kalamama durumudur. Günümüzde yaklaşık her yedi çiftten birinde kısırlık görülmektedir.
Primer infertilite:
Daha önce hiç hamile kalamamış olma durumu.
Sekonder infertilite:
Daha önce hamile kalmış, ancak sonradan hamile kalamam sorunu ile karşılaşma durumu.
Sterilite:
Hiçbir şekilde hamilelik şansının olmaması durumudur. Örneğin doğuştan kadında rahim yokluğu veya bazı kromozomal hastalıklar. Bu durum infertiliteden farklıdır. İnfertil hastalarda genellikle ilaç veya başka yöntemlerle yardım ederek çocuk sahibi olabilme şansı vardır.
Çiftler, bu konuda ne zaman doktora başvurmalıdır ?
Genellikle hamile kalmak istemelerine rağmen 1 yıl içerisinde kendiliğinden hamile kalınamıyorsa çiftlerin doktora başvurmaları önerilmektedir. Ancak, 25 yaşında bir kadın bu süreyi daha uzun tutabilir, veya 35 yaşındaki bir kadın 1 yıldan daha kısa bir süre içinde doktora başvurmalıdır. Özellikle daha önce kadın hastalıklarından ameliyatlar geçirdi veya kendisinde bilinen bir hastalık saptandı ise bu süre 6 ay olabilir.
Acaba hamile kalamayan çiftlerde sorunlar nelerdir ?
Bu nedenleri ortaya çıkarmak için infertilite uzmanı doktorunuz bir takım tetkikler isteyecektir. Bu tetkikler genellikle bir ay içinde tamamlanabilmektedir. Nedenler kısaca şu şekildedir:
Yumurtlama problemleri
Tüplerle ilgili problemler
Erkekte spermle ilgili problemler
Kadının yaşından ileri gelen problemler
Tetkiklere rağmen herhangi bir neden saptanamayanlar (Açıklanamayan)
Daha az görülen nedenler: Rahimle ilgili problemler, çiftlerin kendi istekleri ile daha önce tüplerinin veya sperm kanallarının bağlanmış olması.