Köpek ve Çocuk

Köpek ve Çocuk

ABONE OL
Ekim 23, 2023 19:34
Köpek ve Çocuk
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çocuğunuz istedi diye köpek almayı düşünüyorsunuz ya da evde zaten bir köpeğiniz var ama çocuğunuzu kıskanıyor.Köpeğinizle daha mı çok ilgilenmelisiniz yoksa liderlik koaliasyonu mu kurmalısınız? Liderlik koaliasyonu nedir? En önemli soru: Ne yapmalısınız? İşte tüm bu soruların yanıtı burada!

Çocuğumuz eve bir köpek alınması için ısrar ediyor. Çocuğun bu isteği eve köpek alınması için birinci ve yeterli sebep midir?

Asla! Çocuk istedi diye köpek alınmaz. Bilindiği gibi çocukların hevesleri çoğu kez geçici olmaktadır. Bu şekilde alınan köpeğin şansı varsa çocuğun anne ve babası tarafından sevilerek benimsenir. Ama ne yazık ki çocuğun ısrarları karşısında alınan bir çok köpeğin kaderi sokağa atılmaktır. Elbette, ebeveynler çocukları için köpek alsınlar ama asla köpeğin sürekli olarak çocuk tarafından sevileceği ya da bakılacağı beklentisinde olmasınlar. Kendileri de köpeği severek alsın ve onun bakımı için hazır olsunlar.

Hangi köpek cinsleri çocuğumuz için daha idealdir?

Aslında, iyi şekilde eğitilmiş bütün köpek ırkları çocuklar için uygundur. Ancak, bunlar içersinde tercih yapmak gerekirse, ırklarına uygun yaşam koşulları sağlandığı takdirde eğitilebilirlik düzeyi yüksek, saldırganlığı az olan Labrador retriever, Vizsla, İngiliz spaniel, Alman Kurzhaar, Newfoundland, Chesapeake Bay Retriever, Keeshond, Collie, Golden Retriever, Avusturya Çoban, Shetland sheepdog, Shih Tzu, Minyatür Poodle, Bichon Frise, Standart Poodle (kaniş), İngiliz Springer Spaniel ve Welsh Corgi ve Türk Çoban Köpeği Kangal gibi ırklar daha uygun olabilir. İngiliz Bulldog, Bloodhound, Norwegian Elkhound, Bassethound ve Bob Tail gibi ırklar da uygun olabilir ama bunların eğitilebilirlik düzeyi düşüktür.

Köpeğimiz çocuğumuzu kıskanır mı? Bunun önüne geçmek için köpeğimizle nasıl bir iletişim yolu kurmalıyız?

Köpekler aynı çocuklar gibi, değer verdikleri canlı ya da cansız her şeyi kıskanırlar. Belki bu duygu insanlardaki kıskançlıkla bire bir örtüşmüyor olabilir. Çünkü köpek için önemli olan sürü ilişkileridir. Sürüde mevkisi yüksek hayvanlar yemek ve çiftleşme bakımından önceliklere sahiptirler. Bu öncelikleri kimseye bırakmaz ve gerekirse bu uğurda ciddi kavgalar çıkabilir. Sahip olduğu nesnelere, yemeğine, çiftleşeceği dişiye diğer hayvanların yaklaşmasına izin vermez. Evde de kendisini üst düzeyde gören ve şefliği ev halkı tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak onaylanan köpek, evdeki eşyaları, oyuncakları ya da sahiplerini çocuklarla paylaşmak istemeyebilir. Tam tersine evdeki düzeyini bilen, şeflik mücadelesi içinde bulunmayan köpekler zaten bu sayılanlar üzerine hak iddiasına kalkışmazlar; dolayısıyla bunların çocuklarla paylaşımında herhangi bir sorun çıkmaz.

Bu anlatılanlardan yola çıkarsak, köpeğin çocuğumuzu kıskanmaması için en önemli şey ona mevkisini öğretmektir. İddiacı köpekler ebeveynlere baskın olamayıp çocuklar üzerinde baskınlık kurmak isteyebilirler. Bunu engellemenin yolu da aynı köpek sürülerindeki gibi liderlik koalisyonlarını kurmaktır. Dikkat ettiyseniz bir köpek lider tarafından dövülüyorsa alt seviyedeki köpekler de liderler birlikte davranırlar. Buna liderlik koalisyonu denir. Bunu evdeki yaşama uyarlarsak köpeğin seviyesini belirlemek için ebeveynlerle çocuk koalisyon halinde olmalıdır. Bazılarının köpeğe ilgi dozunu artırınca çocuğu kıskanmayacağını söylerler ancak bu doğru değildir. Köpeğe gösterilen ilginin arttırılması, iddiacı köpeğin düzeyini daha da yükselteceği için sorunlara yol açar ve bu durumda çocuğa gösterilen az ilgiye bile tepki gösterebilir.
Evde köpeğin liderliğini engellemek için ne yapılacağını Remzi Kitabevi’nce yayınlanan “Köpeklerde Davranış Sorunları” adlı kitaba başvurabilirsiniz.​

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP