Kadınlarda Duyum Bozuklukları

Kadınlarda Duyum Bozuklukları

ABONE OL
Ekim 13, 2023 13:25
Kadınlarda Duyum Bozuklukları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cinsel faaliyet sırasında cinsel heyecanın az olması veya hiç olmaması İlişki öncesi oyunlar sırasında cinsel uyarı için bol bol fırsat bulunmasına rağmen cinsel ilişki sırasında vajinanın nemli değil, kuru olması Bazen ağrılı ilişki.

İstek bozukluklarıyla duyum bozuklukları arasında fark vardır. Duyum bozukluğunda, cinsel faaliyet için istek vardır, fakat bu faaliyetten zevk alınmaz. Başka bir ifadeyle, siz seks (cinsel ilişki) isteğini duyarsınız, fakat ilişkide bulunduğunuz zaman vücudunuz sizinle işbirliği yapmaz ve bunu yeterli vajinal salgılama yapmayarak belirtir. Cinsel ilişki fiziki yönden sizi gerektiği gibi uyarmıyordur.

Diğer cinsel problemlerde olduğu gibi, anlaşılması gereken ilk şey bir olayın bir iki defa olmasının, probleminiz olduğu anlamına gelmeyeceğidir. Bir duyum bozukluğunun herhangi bir şekilde problem sayılması için, durumun sürekli olması gerekir.

Duyum bozukluğunun nedenleri çeşitlidir. Fiziki olmayan nedenler ağır basmaktadır. Bunlar arasında eşe karşı öfke veya şiddet duyguları, depresyon ve stres vardır. Cinsel aktivite sırasında söz konusu olan duyguları değerlendirmek için insanın dikkatini bunların üstüne toplaması gerekir ve bunu engelleyen herhangi bir şey problemin temelini oluşturabilir.
Eş tarafından uyarılmak eksikliği de neden olabilir. Yeterli ön hareketler (oyunlar) önemlidir; istediğiniz ölçüde uyarıcı hareketler yapmayan bir eşe tepki göstermemek hiç de duyum bozukluğu değildir. Yetersiz cinsel uyarıya karşı normal bir tepkidir.

Cinsel ilişki için de aynı şey geçerlidir; şayet cinsel ihtiyaçlara yeterli dikkat yöneltilir ve ona rağmen heyecanlanma (uyarılma) ile sonuçlanmazsa, duyum bozukluğu var demektir.

Fiziki duyum bozukluklarından biri dispareunia’ dir (ağrılı ilişki). Cinsel bölgeyi etkileyen birçok fiziki rahatsızlık bu duruma yol açabilir. Bunlar arasında vajina tahrişleri, enfeksiyonlar ve doğum kontrolü için kullanılan cihazlara tepkiler vardır.
Uyarıcı hareketlerin veya isteğin yokluğu nedeniyle vajinada yeterli kayganlığın bulunmayışı, tabii ki, ağrılı ilişkiye neden olabilir. Menopozdan sonra vajinayı kaplayan mukoza bir ölçüde incelir ve böylece, daha önce zevkli olan ilişki ağrılı hale gelebilir.

TEŞHİS
Eğer kendinizde duyum bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız bu konuyu doktorunuzla görüşün. Doktorunuz, fiziki sağlığınız, almakta olduğunuz ilaçlar, eşinizle ilişkiniz ve cinsel ilişki sırasındaki durumlar hakkında sorular soracaktır.
Eğer ilişki ağrılıysa, bir pelvis (alt karın) muayenesi gereklidir. Doktorunuz aynı zamanda, ağrıyı tam olarak hangi anda ve vajinanın hangi noktasında hissettiğinizi tam olarak belirlemek amacıyla sorular soracaktır; örneğin derindeki bat,,.,Çıar acı veriyorsa, doktorunuz rahimde bir yaralanma veya arıza olduğundan şüphelenebilir.

DUYUM BOZUKLUĞU NE KADAR CİDDİDİR?

Uzun süren bir duyum bozukluğu seks hayatınıza, zevk almanızı önleyerek zarar verebilir. Bu durum aynı zamanda, sizi tatmin etmediğini bilen eşiniz için de problemler yaratabilir.
Eğer bir iltihap veya yara varsa, buna rağmen ilişkiye devam etmek durumu kötüleştirebilir.

TEDAVİEğer ikincil etki olarak duyum bozukluğuna yol açan bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuz bunu tedavi edecektir. Almakta olduğunuz ilaçlar veya kullanmakta olduğunuz doğum kontrolü yöntemleri, cinsel tepki durumunuzu etkileyip, etkilemediklerini belirlemek için değiştirilebilir veya bırakılabilir. Buna ek olarak, yaygın bir ağrı (acı) kaynağını hafifletmek için ilişki sırasında vajinayı kayganlaştıracak krem gibi maddeler kullanılabilir. Fakat bazı vakalarda tedavi, fiziki olmayan nedenlere yöneltilir ve danışmanlık gerekli olabilir. Danışmanlık, size ve eşinize normal cinsel faaliyet sırasında zevkli duyguları koruyabilmek için yardımcı olmak üzere belirli önerileri de içerebilir.

Eğer duyum bozukluğunun altında yatan neden sizinle eşinizin ilişkisindeki bir aksaklık ise evlilik danışmanları başka bir tedavi öğütleyebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP