Dudak, ağızdaki boşluğun ön cephesini oluşturan kısımdır. Ağız içindeki sıvının dışarıya taşmasını önlemede, çiğneme ve yutma gibi ihtiyaçlarımızda önemli bir role sahiptirler. Aynı zamanda dudaklar estetik bir görünüme sahip olmamız içinde yüzümüzü tamamlayıcı bir özelliğe sahiptir.
Dudağın içinde bulunan ve ağızın açık kısımlarını saran bir kas bulunur. Mimik adı verdiğimiz hareketlerin hepsi bu kas sayesinde dudaklar ile uyumlu bir şekilde hareket ederler. Bu ağız boşluğu içinde yer alan alanda en çok rastlanan kanser arasında ise dudak kanseri yer alır.
Dudak kanseri belirtileri görülen bölümler arasında sıklıkla yassı hücreli karsinom ve alt dudak kısımları bulunur. Genel olarak sigara içen insanlarda ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Dudak kanseri görülmesinin altında yatan bir diğer önemli sebep olarak ise güneş ışınlarının zararlı etkisine uzun süre boyunca maruz kalmak ön plana çıkar. Ayrıca sigara içmek, pipo içmek ve diş sağlığını ihmal etmek ile birlikte aşırı alkol tüketimi de dudak kanseri riskini tetikler.
Bulgular ve Tanı Koyulması
Dudak kanseri diğer kanserlere göre daha kolay anlaşılır şekilde belirtilerle ilerlemektedir. Hastalığın erken evrelerinde genelde dudak üzerinde kabuklu ve soyulduğu zaman kanama gösteren uzun süreli iyileşmeyen yaralar görülür.
Bu yaralar görüntü olarak beyaz sert bir şekilde kabuklu biçimde dudak çevresinde yer alırlar. İlerleyen evrelerde yaraların boyutları daha da büyür ve derin bir yara şeklinde tuhaf bir kitle halini alırlar. Bu tür yaralara sahip kişilere ilk önce kulak burun boğaz muayenesini yapılır.
Hastalığın tanısını koyabilmek için dudağın kenar kısımlarından yarasız ve sağlam şekilde olan bölümüne biyopsi işlemi uygulanır. Eğer tanı ve tedavi için erken başvurulmuş ise ortaya çıkan olguların detaylı incelemesi gerekmez çünkü erken evrelerde tespit edilen dudak kanseri belirtilerinin tedavi ile önlenebilmesi mümkündür.
Dudak kanserine yakalanan kişilerin ölüm riskleri azdır. Tedavi için erken teşhis konulduysa hastalık genelde tedavi edilebilir şekilde ilerleyerek ortadan kaybolur. Bazı hastalara uygulanan cerrahi işlem sonrasında radyoterapi verilmesi gerekebilir. Tedavi sonrasında daha sağlıklı dudaklara ve estetik duruşunuzu bozmayacak görünüme sahip olabilirsiniz.