HPV’li kadın doğumunu sezaryenle yapmalı!

HPV’li kadın doğumunu sezaryenle yapmalı!

ABONE OL
Eylül 10, 2023 13:04
HPV’li kadın doğumunu sezaryenle yapmalı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamilelikte HPV ile ilgili konuşan doktor Bülent Tıraş: Bu virüsü taşıyan anne adayının sezaryen ile doğum yapması gerekir. Çünkü HPV’nin oluşturduğu siğiller; vajina girişinde çoksa o bölgeye cerrahi girişim yapılmaz.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş HPV ve korunma yollarını anlattı.

HPV kimlere bulaşır?
HPV virüsü hem kadınlara hem de erkeklere bulaşabiliyor. Bir kadının hayatı boyunca HPV bulaşma ihtimali ise yüzde 80. Genellikle virüs vücut tarafından dışarı atılıyor ama atılmadığı zaman oldukça yüksek oranlarda görülen genital kanserlere kanser öncesi lezyonlara ve genital siğillere sebep oluyor. İlk cinsel temasını evlendiği erkek ile yaşayan genç kıza HPV kocasından bulaşabiliyor.

200 TİPİ VAR!
En yüksek bulaşma yolu olan cinsel temas için deri teması yeterli mi?
Deri teması virüsün bulaşması için yeterli. HPV cinsel ilişkiye girmeden de bulaşabilen bir virüstür.

HPV’nin kaç tipi var?
HPV’nin 200’e yakın tipi var. Ancak bunların içinde rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70’inden sorumlu olan 16 ve 18 tipleri de mevcut. Bunun dışında 6 ve 11 tipleri de cinsel bölgelerde siğile yol açıyor.

HPV kalıtsal bir hastalık mı?
Kalıtsal bir virüs değil ama anne hamileyken HPV virüsü taşıyorsa bebeğin solunum yollarına yerleşip bebeğin gırtlağında küçük siğiller oluşturabiliyor. Bunun dışında bir geçiş söz konusu değil! Çocuğa bulaşma riski çok az. Çocuğa bulaşan virüs HPV’nin neden olduğu tüm hastalık türlerine sebebiyet verebiliyor.

KİMYASALLAR!
HPV hamilelik döneminde teşhis edilirse nasıl tedavi ediyorsunuz?
Hamilelik döneminde tespit edilen HPV’ye bağlı siğiller bazı kimyasal maddelerle (örneğin Triklor asetik asit gibi) tedavi edilebiliyor. Ancak gebelik için tehlikeli bir madde olan ‘Podofilin’ gebelikte asla kullanılmıyor.
HPV’li olduğu anlaşılan bir anne adayının nasıl doğum yapması daha uygun?
Böyle bir anne adayının sezaryen ile doğum yapması daha doğrudur. HPV’nin oluşturduğu ‘kondilom’ dediğimiz siğiller; vajina girişinde çok miktarda bulunuyorsa o bölgedeki dokuya cerrahi girişim yapılamayacağı için sezaryen yapılmalıdır. Buna rağmen vajinal yoldan normal doğum yaptırılmaya çalışılırsa; bebeğin gırtlağında ‘Laringeal Papillom’ dediğimiz HPV’ye bağlı siğiller oluşabilir.
HPV’nin tedavisi aşamasına göre belirleniyor!

HPV’NİN TEDAVİSİ AŞAMASINA GÖRE BELİRLENİYOR!
HPV’den korunmak için ne yapmak gerekir?
Öncelikle üreme döneminde cinsel olarak aktif her kadının yılda en az bir kere smear testi yaptırması çok önemlidir. Bunun dışında rahim ağzı kanserinden korunmak amacı kişilerin aşı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. HPV aşısı halk arasında ‘Rahim ağzı kanseri aşısı’ diye de biliniyor. Aşı; çocuklara yapılan çiçek hastalığı kızamık veya veremden korunma aşısına benziyor. Bu aşıyı olmak isteyenler hastalıkla karşılaşmadan önce yaptırmalı.

HPV pozitif çıktığında kişi için nasıl bir tedavi uygulanıyor?
HPV pozitif çıktığında iki farklı durum söz konusu olabilir. Eğer kişide sadece siğil varsa ve rahim ağzından alınan örnekte herhangi bir hücre değişikliği tespit edilmemişse; bu siğiller ya cerrahi olarak çıkartılıyor ya da elektrik enerjisi ile yakma dondurma ya da lazer ile yok ediliyor. İkinci durum rahim ağzında oluşan hücresel değişikliklerdir ve kanser oluşumu söz konusudur. Bu değişiklikler varsa önce kanserin hangi aşamada olduğunun belirlenir.

HPV kanserinin tedavisinde rahim alınmalı mıdır?
HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserinin bulunduğu evreye göre tedavi edilmesi gerekir. Eğer erken evrede yakalanmış lezyonlarsa bunlar daha basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Bunun daha ilerisindeki olgularda cerrahi tedavi uygulanır.

KADINLAR SORUNU PAYLAŞIYOR
Bir kadın HPV’liyse mutlaka eşine de açıklama yapıyor musunuz? Yoksa kadın istemezse eşine söylemememe hakkı var mı?
Eğer kadında HPV pozitif çıkmışsa bunu genellikle eşine de söylüyoruz. Ancak hasta bu durumu eşinin bilmesini istemiyorsa buna saygı duyarak ve o noktada kararı kendisine bırakarak durumu eşine söylemiyoruz. Ama genellikle kadınlar; bu hastalığın cinsel yolla bulaşıcı olduğunu öğrendiklerinde hastalığın kendilerine nasıl bulaştığını araştırmaya çalışıyorlar. O yüzden de genellikle kadınlar kendileri bu durumu eşlerine açıklamayı tercih ediyorlar.

Siz bir doktor olarak kadınları “Eşinize söylemeniz gerekli” diye uyarır mısınız?
Evet. Ben eşine söylemesinin tedbir olarak doğru olduğu ve birlikte önlem almaları gerektiği konusunda hastalarımı uyarıyorum.

HAVUZDAN GEÇME ŞANSI YOK!
Birçok virüs ve mikrobun başkalarının eşyalarını kullanırken bulaştığını biliyoruz. HPV virüsü de bu yolla bulaşabilir mi?
Virüsler hücrelerin içinde yaşayabilen canlılar olduğu için başkalarının eşyasını kullanarak çok fazla bulaşması söz konusu değil! Ancak genital bölgenin çok kısa aralıklarla belirli yerlere temas etmesi ile örneğin klozete temas etmiş HPV’li birinden birkaç dakika sonra aynı klozete oturan kişiye bulaşması belki söz konusu olabilir.

Yaz aylarında insanlar genellikle boş vakitlerini havuz ya da denizde geçiriyorlar. Denizden ya da havuzdan bulaşma riski var mı?
Havuz ve denizden geçme şansı yoktur. Bu virüs hücre içinde yaşadığı için kısa süre içerisinde canlılığını kaybeder.

HPV VUCÜTTA SESSİZ BİR ŞEKİLDE İLERLER!
Uzakdoğu gibi kalabalık nüfusu olan ülkelerde bulaşma riski artıyor mu?
Cinsel ilişki haricinde böyle bir risk yok! Ancak dünyanın her yerinde korunmasız cinsel ilişki HPV virüsüne davet çıkarıyor.

Bu virüs bulaştığı zaman nasıl belirtiler gösterir?
HPV virüsü ‘sessiz virüs’ olarak da anılır. Çok uzun zaman hiç belirti göstermeden vücutta kalabilir. Rutin kontrollerde gerçekleşmiyorsa virüs ancak kendini ciddi bir sağlık problemi ortaya çıkana kadar gizler. Bu virüsün tipine göre gösterdiği belirtiler farklı olabiliyor. Örneğin; 6-11 tipleri bulaştıktan sonra siğil olarak kendini gösterebiliyor. Kanser yapan tiplerinin ise belirtisi yok!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.