Türkler ve Moğollar

Türkler ve Moğollar

ABONE OL
Ağustos 22, 2023 10:20
Türkler ve Moğollar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

A) Türk ve Moğolların ayrı olduğuna deliller:

1-Moğollar Türk’ten ayrı ırktır.
2-Simaları bize benzemez.
3-Dilleri Türkçe’den ayrıdır.
4-Bu devleti(Gök Moğol İmp.) Moğol Milleti teşkil etmiştir.
5-Ebulgazi Bahadur Han’ın ”Secere-i Türk” adındaki eserinde: ”Ögeday Kaana bir adamın gelüp ”Çingiz Han’ın rüyasında gördüğü, Ögeday’a söyle, müslümanları öldürsün dediği vakit Ögeday’ın bu adama Moğolca bilip bilmediğini sorduğu, babam moğolcadan başka dil bilmezdi, sen yalan söylüyorsun dediği” rivayeti

B) Türk ve Moğol’un bir olduğuna deliller:

1- Moğollar ayrı bir ırk değil, Turan neslindendir. Buna itiraz edilememiştir. Türk uruklarından biridir.
2- Moğol ırkı diye ayrı bir ırk yoktur. ”Moğol ırkı” tabiri Avrupa’nın eski müelliflerinin hatasından meydana gelmiştir.
3-Çingiz Han’a kadar tarihte ”Moğol” adı görülmemiştir. Binaenaleyh Moğollar, Türk uruklarından ehemmiyetsiz bir uruk olduğundan adları tarih sahnesinde ancak Çingiz Han’ın sayesinde görülmüştür. O vakte kadar onların emri altında çalışmışlardır. Bu sefer ise Türkleri bir tuğ altında toplamak, onlara baş olmak vazifesi o vakte kadar adı sanı olmayan Moğollara düşmüştür.
4-Türk şeceresine ve masallarına göre Moğol Türk’ün oğullarındandır.Oğuz Han da Moğol Han evladındandır. Oğuz Han’ın Türklüğü ise her şüpheden arıdır. Bozkurt Şeceresi, Türk ve Moğol’u birbirine baba ve oğul yapmaktadır. Bu şecere ve masallara göre Türk’ü Moğol’dan, Moğol’u Türk’ten ayırmak mümkün değildir. Birbirine giriftir. Bu sebeple ve tarihi vukuatları hasebiyle de Avrupalılar bunları birbirinden ayırmadıklarından bu İmparatorluğa ”Türk Moğol İmparatorluğu” adını da vermişlerdir. Moğol tarihi vukuatı mütalaa ederken Moğol’u Türk’den ayırmak, Türk kadrosundan çıkarmak mümkün olamamaktadır.
5-Masal, töre, yasa, askeri teşkilat, ahlak ve adetler Türk ve Moğol’Da aynen vardır ve bunların ibtidadan beri Türk’e aid olduğu muhakkaktır; çünkü Moğol adı, malum değilken de Türk’de bu masal, yasa, töre… vardı.
6-Moğollar bütün tarihi ve içtimai hayatta Türklerle, Türkler arasında yaşamışlardır. El’an Moğolistan’da Moğollar dağınık halde halis Türk urukları vardır.
7-Moğol siması, belki de Çingizlilerden evvel veya bu imparatorluk battıktan sonra Çinlilerle tesalüb neticesi değişmiştir. Buna rağmen hala Moğolların Türkler gibi yanak kemikleri iri ve çıkık olmaktadır.
8- Moğolca, bugün Türkler için anlaşılmaz bir halde ise de ürkçe ile aynı bünye ve tertiptedir. Müşerek kelimelerse pek çoktur. Hele az farkla birbirine benzeyen kelimeler bu iki dilde karınca gibi kaynar. Moğolların Türkiye Türkleriyle bile müşterek kelimeleri vardır. ”Bahadır’a Moğollar ‘Pağatur”: Türkler ”Batur” ve ”Bahadur”: ”kara”ya Moğollar ”hara” Türkler ”kara” , ”altun”a Moğollar ”altun” Türkler de ”altun”, ”mavi”ye Moğollar ”kökü” Türkler ”kök” derler. Bu misaller çoktur.
9-İmparatorluğu Çingiz Han ilk Moğollarla beraber Karluk, Nayman, Karayet gibi halis Türk uruklarla teşkil etmiştir. Bu devlette ordunun, hükumetin dörtte üç, üç buçuğu Türklerden teşekkül etmiştir. Vezirler, generaller de böyle idi.
10- Bu imparatorluğu resmi dili, Moğolca değil, Uygurca idi. Hükumette Uygur dil ve yazısı kullanılırdı.
11-Tarihler eskiden beri Çingiz ve evladına kah Moğol, kah Türk, kah Tatar diyerek karışık ve keyf-i maittifak ad vermiş durmuşlardır. Bu da bu giriftliği veya birliği gösterir.
12-Bu on bir maddeye hacet bırakmayan mühim bir delil ise, bu imparatorluğu ve saltanat hanedanını teşkil eden Çingiz Han’ın Moğol urukundan olmayıp Karayet(Kerait) urukundan olmasıdır. Çingiz’in atası Keraitler halis Türktür. Dilleri halis Türkçe ve o vakitler hristiyan idiler. Bu hakikate göre bu imparatorluğu ”Moğol İmparatorluğu” değil, belki ”Karayet İmparatorluğu” en doğru addır.
13- Çingiz nesli ”Bozkurt’dan gelmektedir.
14-Çingiz Han’ın ailesi olan ”Burçiken”ler Karakurum tarafından, yani eski Türk makamat-ı mübarekesindendir.
15-İlhanlılardan yani Çingiz sülalesinden Argun Han simyagerine kızıp yanındaki bir alime şöyle diyor:
-Senki alimsin, bu adamlar ben Türk’üm diye benimle eğleniyorlar sanırsın. Hepsini öldüreceğim. ılh… yani Türk olduğunu söylüyor.

Türk Tarihi, Rıza Nur s. 43, 44

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP