Etrüskler

Etrüskler

ABONE OL
Ağustos 22, 2023 06:08
Etrüskler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Etrüskler İtalya’da kurulmuş ilk büyük medeniyetti. Etrüsklerin kökenleri, dilleri ve adetleri hala gizemlidir. Kendilerine “Rasena” diyen bu halka Romalılar “Tusci” ya da “Etrusci”, yaşadıkları bölgeye de “Etruria” diyorlardı.

Yunan tarihçi Heredot’a göre Etrüskler Lidya’dan İtalya’ya göç etmişlerdir, bunun yanı sıra pek çok tarihçi de Etrüskler ile doğu uygarlıklarının adetleri arasında bağ kurmaktadır. Bu sebeplerden dolayı Etrüsklerin kökeninin Doğu uygarlıklarına dayandığını savunurlar.

Volterra, başkent

Bir diğer hipotez Halikarnaslı Dionysios tarafından ortaya atılmıştır. Ona göre Etrüskler aslında göç etmemiş ama her zaman Batı İtalya’da yaşamışlardır. Arkeologlar ikinci hipotezi daha mantıklı kılacak kanıtlar da bulmuşlardır.

Turgay Tüfekçioğlu ifade etmektedir ki, Göktürk Alfabesi olarak tanınan Türk Runik Alfabesi, Orta Asya’da gelişimini tamamlayıp, sonuçta Talas – Açıktaş’ta ilk Türk yazısı halini almıştır: “Türkler, göçlerle sahip oldukları medeniyeti ve yazılarını da her gittikleri yere taşımışlardır. Bu göçlerdeki en önemli bir kol da, Etrüskler denilen koldur. Etrüskler, M.Ö. 1600’lerden itibaren İtalya’nın Toskara bölgesinde büyük bir medeniyet meydana getirmişlerdir. Etrüks yazısı olarak bilinen Türk yazıtları bugünkü Avrupa yazısının temelini oluşturmaktadır. Etrüksler’in bir kolu da Anadolu’ya İsa’dan binlerce yıl önce gelen Anadolu Etrüksleri’dir, yani Türklerdir. Bu yüksek medeniyeti sahip halkın yerleştiği topraklar, bugünkü Limni Adası’ndan başlayan Eskişehir, Ankara, Afyon ve Uşak’ı kapsayan Orta Anadolu topraklarıdır. Yani buralardır. Anadolu başından beri Türk vatanıdır. Biz bu topraklara 1071’de Malazgirt’ten sonra gelmedik. Ondan önce de burada vardık, en büyük delillerinden bir tanesi de işte burada.” (Eskişehir Yazılıkaya Köyü, Anıt Kaya)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP