Edebiyatta Kediler

Edebiyatta Kediler

ABONE OL
Ağustos 19, 2023 08:29
Edebiyatta Kediler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir şeye nereden ve nasıl bakarsanız, gördüğünüz manzara da durduğunuz yerdeki bakışınıza benzer. Bazı şeylerin manzaralarının ortası yoktur, ya aksınızdır ya kara, ya seversiniz ya da nefret edersiniz. Tıpkı insanların kedilere yaklaşımları gibi: Kedilere nankör diyenlerden misiniz, vakur diyenlerden mi; kediseverlerden misiniz, uğursuz olduklarına inananlardan mı? Ama herhalde bir konuda kimsenin şüphesi yoktur; kediler yalnızlığa iyi gelen hayvanlardır. Bu yanlarından mı değil mi bilinmez ama yazarların da kedi tutkusu pek bilinir. İşte kedisever yazarların kitaplarındaki kediler;

Yokluğu Çekilmeyen Kedi: Kedi tutkusu, yokluğu yaşamını çekilmez kılacak denli büyük olan yazar Bilge Karasu sadece denemelerinde kedilerinden bahsetmekle kalmaz; kendini en iyi yansıtan kitaplarından birinin adını œNe Kitapsız Ne Kedisiz koyar. œKedi sevmek, kedinin, kendisini seven (kendisinin de sevdiği) kişi karşısındaki umursamaz bağımsızlığını baştan kabul etmek demektir diyen Bilge Karasu™nun kedilerine koyduğu adlar da œBibik ve œBıyıkmış. Aynanın İçindeki Kedi: œGülümsemesiz bir kedi alışıldık bir şeydi. Ama kedisiz bir gülümseme, işte bu çok ilginçti der Lewis Carroll, œAynanın İçindenin bir görünüp bir kaybolan tuhaf kahramanı Cheshire Kedisi için. Herhalde sayacaklarımız arasında en ilginç kedi imgesi, œAynanın İçindenin çokbilmişi, tuhaf gülümsemesiyle felsefi öğütler veren Cheshire Kedisi™dir. Alice ne zaman ne yapacağını bilemez bir halde ortalıkta dolansa, nereye gideceğini şaşırsa, içinden çıkılmaz durumlara düşse Cheshire Kedisi beyefendi bir bilge olarak beliriverir. œBeliriverir diyoruz çünkü bu kedi, gökyüzünde önce gülümsemesi sonra yüzünün öteki ayrıntıları olmak üzere yavaş yavaş görünür. œVaracağın yerin önemi yoksa hangi yoldan gittiğinin de bir önemi yok der ve belki de bilinçaltını temsil eden kedisiz bir gülümseme olarak okurlarının içine işler. Nankör mü, melankolik mi?: Edebiyatta kediler

Kavga Nedeni Olarak Kedi: Kediseverler gözünüzde hep melankolik, sakin ve kırılgan insanlar olarak canlanıyorsa eleştirmen Nurullah Ataç™ın da sıkı bir kedisever olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olacaktır sizin için. Ataç gibi hırçın, açık sözlü bir yazar bile Günce™sinde œkedi sevmeyen insanla anlaşamam ben diyecek kadar kedi düşkünü. Ataç, kedilere getirilen beylik eleştirileri yanıtlar. Kedilerin nankör olmadıklarını, sahiplerine yaranmaya, kendilerini beğendirmeye çalışmadıkları için vakur olduklarını iddia eder. Ataç™a göre insanlar hep kendi büyüklüklerini kanıtlamak derdindedirler. Bu yüzden de sadece kedilerden değil, tüm varlıklardan kendilerine minnet duymalarını beklerler. Kedi ise nankör değil gururludur, minnet duymaz çünkü boyun eğmez!

Zeki, Fedakâr Kedi: Çocukluk masallarımızın en sevimlilerindendir Çizmeli Kedi. Babasının kendisine miras olarak tuhaf bir kediyi bıraktığını öğrenen küçük oğul elbette bu kedinin yaşamını değiştireceğini bilemezdi. Çizmeli Kedi atılgan, zeki, üstelik de œnankör kedi tamlamasına zıtlık oluşturacak denli fedakâr bir hizmetkârdır. Kedilere yönelik tüm olumsuz sıfatların reddedilişi olarak belirir Çizmeli Kedi.

Nankör, Bencil Kedi:Kedi denince ilk akla gelen çağrışım melankoli ise ikincisi de nankörlüktür. Memduh Şevket Esendal œkedinin nankörlüğünü, bildik kedi ve sahibi ilişkisinden farklı bir biçimde anlatıyor œSoysuz Kedi adlı öyküsünde. Anne kedi, kendi keyfince evin içinde dolanan, yavrularını emzirmeye bile yeltenmeyecek denli bencil bir kedidir. Bir gece sahibi, yavrularını emzirmek zorunda kalsın diye anneyi ve yavrularını bir dolaba kilitler. Ama sabah dolabın kapağını açtığında içeride tek bir kedi görür, o da annedir. Esendal™ın anne kedisi nankörlük ve bencillik sınırını vahşiliğin eşliğinde aşar. Herhalde hiçbir nankör kedi öyküsü de yavrularını yiyen bir anneninkinden daha etkileyici değildir.

Toplumsal Sınıf Göstergesi Olarak Kedi: Türk edebiyatının en eğlenceli yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar tam da kendisinden beklenecek bir şekilde kullanıyor kedi imgesini œAda Vapuru öyküsünde. Adadaki farklı kültürlerin temsilcileri karşı karşıya gelir bu öyküde: Madam™ın buldog köpeği, hanımların kedileri Mestan ve Ceylan™a saldırır. Böylece saatler süren vapur yolculuğu tam da Gürpınar™lık eğlenceli bir curcunayla geçer.
Uyumsuzun Notlarındaki Kediler: Güncelerini œBir Uyumsuzun Notları başlığıyla yayınlayan Tomris Uyar da bir kedisever. Sık sık kedilerinden bahsettiği œYüzleşmelerinde kedilerin insanlar tarafından nankör olarak değerlendirilmesine şaşmadığını çünkü kedileri tavlamanın zor olduğunu, örneğin basit bir ciğer parçasıyla başarılamayacağını söyler. Kedi kolay bir hayvan değildir. Sahibi olan insanı tavlamak belki de daha kolaydır. Çünkü insan kimi zaman kediye göre daha çocuksu olabilir.

Adı Katmerli Kedi:İyi bir kedi adında hangi harf mutlaka olmalı diye sorsak siz ne yanıt verirsiniz bilemeyiz ama Hulki Aktunç™a göre œS harfi, iyi bir kedi adının olmazsa olmazıymış. Kedisi Sisip de kendisi gibi ukala, keyfine düşkün, alaycıdır. En azından œUzanmış Bir Adamın Beş Düşüncesinde Sisip™i böyle tanımlar Aktunç. Sisip adı hem Yunan mitolojisindeki Sisiphos Söylencesi™ni çağrıştırır Aktunç™a hem de katmerli bir adı olduğundan onun için çok özeldir.

Kediler Kitabı: Gökhan Akçura, kedilerle ilgili kapsamlı derleme kitabı œKedi Kitabını hazırlarken sadece öykülerden yola çıkmamış. Deneme, anı ve makaleleri de toplamış. Elbette başka yazarların bir derlemesini yapmış olması, kendisinin kedilerle sadece editoryal anlamda ilgilendiğini göstermiyor. Akçura da kendi kedisi Pati ile bir otoparkta karşılaşmış ve bir de bakmış ki eve birkaç ay kalsın diye getirdiği P

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP