Strelitzia’lar; geçirgen, nem tutuculuğu yüksek ve bol gübreli topraklardan hoşlanırlar. Hazırladığınız toprağa organik gübre takviyesinden sonra katacağınız 1 – 2 litre lava taşı – ponza toprağınızın hem geçirgenliğini artıracak hem de nem ve gübre tutumunu artıracaktır. Kök gelişimini destekleyen yapısı ile toprağı, hem oksijenli tutacak hem de gerekli mineralleri bitkiye sağlayacaktır. Strelitzia’nın gelişme dönemi olan yaz aylarında, ayda bir uygulayacağınız gübreleme, bitkiyi coşturmaya yeter. Gübrelenmeye çok iyi tepki verir, kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Bitki istediğiniz boya yaklaşınca büyümesini sınırlandırmak için gübrelemeyi bahar ve yaz aylarında 2’şer kez yaparak bitkiyi kontrol altında tutabilirsiniz.
Gösterişli çiçeklenen bir bitkidir. Muza benzeyen görünümü ve sürgünlerinden verdiği, ortalama 35 – 45 cm boya ulaşan çiçekleri ile nefes kesen, ister iç mekanda ister dış mekanda yetiştireceğiniz, bakımı kolay bir bitkidir. Çiçekleri çok uzun süre kalıcı olduğundan tercih edilir.
Strelitzia için en uygun yetiştirme ortamı yüksek nemli, bol güneş alan ortamlardır. Doğrudan güneşe yada yarı gölgeye ekebileceğiniz bitki en verimli gelişimi, tüm gün güneş alan fakat gün ortası öğle güneşinde gölgede kalan alanlarda vermekte. Toprağı kurudukça sulamanız gereken bitki, dona karşı hassas olduğundan, dona karşı korunmalıdır.
Çok Yıllık Sera Bitkisidir.
ÜRETİM
Yılın herhangi bir zamanı ekilir. Turuncu renkli kısmı çıkartın ve 24 saat kadar ıslatın. Tohumları nemli kuma bastırın ve polietilen torba içerisine alın. 22-25 0C sıcaklıkta, karanlıkta bırakın. Çimlenme genellikle 1-7 ay arasındadır.Bol güneşli alanları tercih eder.Tohumdan çimlendirme başarısı yüksek olsa da çiçeklenecek olgunluğa erişmesi ortalama 4 yılı bulacaktır. Bu süreç boyunca tropik yaprakları ile her dem yeşil bitki bahçenizi, evinizi süslemeye devam eder.
İç mekanda her mevsim, dış mekanda Nisan başından Yaz sonuna kadar. Çimlenen bitkiyi şaşırttığınız saksıyla kış aylarında bol ışık alan iç mekana taşıyın. Kışı dışarıda geçirecek olgunluğa gelene kadar iç mekanda tutun, kışı çok sert geçen bölgelerde ışık alan bir yerde iç mekan salon bitkisi olarak yetiştirin.
ÇİMLENME
Tohumun tepesindeki tüylü kısmı elinizle temizleyip, 2 saat ya da bir gece suda bekletin. Hazırladığınız nemli dere kumuna tohumu kumun içine bastırarak ekin. Tohumun siyah kısmının bir bölümü kumun üstünden görülebilsin yani tamamen gömmeyin. Ekim yaptığınız saksıyı 22-26 C derecede karanlıkta tutarak ışık almasını engelleyin. Bunun için ışık almayan kapalı mini sera uygulaması da yapabilirsiniz. Çimlendirmenin hızlı olmasını istiyorsanız eğer saksıya alttan ısıtma verebilirsiniz. Mesela evinizde ısı yayan vcd, dvd gibi bir aletin üzerine koyabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra her 6-7 günde bir tohumu kontrol edin, herhangi bir patlama, kök atımı ya da çimlenme olan tohumu derhal alıp, hazırlamış olduğunuz geçirgen, kumlu, torflu toprağa ekin.
Strelitzia’lar filizlenmeden önce kök atarlar. Bu nedenle, kullandığınız toprak ve torfun steril olması, köklerin mantar ve küf kapmadan sağlıklı gelişmelerini sağlar. Buna destek olmak ve kök çürümesini engellemek için, çimlendirmeden saksıya aldığınız bitkiyi ışık alan ortalama 22-26°C, havadar bir yere taşıyın. Asıl yeşil filizli çimlenme 6-7 gün içerisinde gerçekleşecektir. Bu süreç hazırladığınız ortamın ideal olmasını ve nem değerlerine dayalı olarak 6 aya kadar uzayabilir. Yüksek nem, temiz hava, filtrelenmiş uzun süreli güneş ışığı bu süreci hızlandıracaktır.
Çimlenen bitkileri, 4 cm olduklarında ayrı ayrı saksılara taşıyın. Strelitzia dona karşı duyarlıdır. Dona karşı koruyun, kalıcı yerine son donlardan sonra taşıyın. Her bitki gibi, geliştikçe dona karşı hassasiyeti azalır bu nedenle, erişkin olana dek dikkatli olmakta fayda vardır.Yükseklik 55-85cm
Tüm yaz boyunca dışarıda tutun ve ilk dondan önce içeriye alın. Kış boyunca özenle sulayın.
TOPRAK
Strelitzia’lar; geçirgen, nem tutuculuğu yüksek ve bol gübreli topraklardan hoşlanırlar. Hazırladığınız toprağa organik gübre takviyesinden sonra katacağınız 1 – 2 litre lava taşı – ponza toprağınızın hem geçirgenliğini artıracak hem de nem ve gübre tutumunu artıracaktır. Kök gelişimini destekleyen yapısı ile toprağı, hem oksijenli tutacak hem de gerekli mineralleri bitkiye sağlayacaktır.
Strelitzia’nın gelişme dönemi olan yaz aylarında, ayda bir uygulayacağınız gübreleme, bitkiyi coşturmaya yeter. Gübrelenmeye çok iyi tepki verir, kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Bitki istediğiniz boya yaklaşınca büyümesini sınırlandırmak için gübrelemeyi bahar ve yaz aylarında 2’şer kez yaparak bitkiyi kontrol altında tutabilirsiniz.
SAKSI
Bahçe, geniş saksı ve seralarda yetiştirebilirsiniz.