15cm çapında ve milimetrenin onda biri kalınlığında bir kağıt piyasadaki süper kapasitörler gibi 1 Farad’a kadar enerji depolayabiliyor. Malzeme yüzlerce kez yeniden şarj edilebiliyor ve şarj işlemi sadece bir kaç saniye sürüyor.
Yeni buluş yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımlarının arttığı dünyamızda enerji depolama alanında hayallerde olan bir ürün olup güneşli ya da rüzgarlı bir günde kolaylıkla enerji depolayıp bulutlu ya da rüzgarsız bir günde kullanabilme imkanı sağlayacak.
Advanced Science dergisinde yayınlanan makalenin yazarlarından birisi olan organik elektronikler profesörü Xavier Crispin “Kapasitör görevi gören ince filmler zaten bir süredir bulunmaktaydı. Bizim yaptığımız yenilik üç boyutlu malzemeler üretmektir. Kalın levhalar üretebiliyoruz.” diye açıklama yaptı.
Geliştirilen yeni malzeme güç kağıdı yumuşak bir plastik parçasına benziyor ve araştırmacılar kendilerine eğlence olsun diye origami yapmak için kullanıyorlar.
Malzemenin yapısında yüksek basınçlı suyla 20 nanometre çapına kadar inceltilen fiber selüloz parçacıkları bulunuyor. Su çözeltisi içerisinde bulunan selüloz fiberlerinin çözeltisine elektirik yüklü polimer(PEDOT) eklenince fiberlerin etrafında ince bir polimer tabaka kaplanıyor.
Projede Dr. Abdellah Malti ile birlikte çalışan doktora öğrencisi Jesper Edberg malzemenin çalışma mekanizmasını “Kaplanan fiberler malzeme içerisinde düğümlenerek boşluklardaki sıvılarla elektrod görevi görüyor.” diye açıkladı.
Hem iyon hem elektron transferini aynı anda gerçekleştirerek dünya rekoru kıran yeni malzemenin çok yüksek enerji depolayabilmesini de bu durum açıklıyor. Piyasada bulunan pil ve kapasitörlerden çok farklı olan bu malzeme geri dönüşümlü selülozdan ve kolayca bulunabilen polimer malzemeden üretiliyor. Ağırlıkça hafif, suya dayanıklı ve üretiminde tehlikeli kimyasallar ya da ağır metaller kullanılmıyor.