Kırkağaç Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

Kırkağaç Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:41
Kırkağaç Kavun Tohumu Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırkağaç Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. İlkbahar ve yaz aylarında sıcaklığın 15 dereceyi geçtiği zamanlarda ekilmesi uygun olmaktadır. Kırkağaç kavun tohumu kaliteli olması hasat açısından önemlidir. Ekim derinliği 4-5 cm arasında olmalıdır. Sıralar üzeri 60-75 cm, sıralar arası 150-200 cm civarında olması gerekmektedir. Tahmini çimlenme süresi 8-12 gündür.

Kırkağaç Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Kavun tohumları hava ve toprak şartları uygun olduğunda önceden işlenmiş ve hazırlanmış olan yerlerine ekilmektedir. Bölgelere göre değişmekle birlikte Kırkağaç kavun tohumu ekimi nisan ve mayıs aylarında yapılmaktadır.  Havaların ısınmaya başlamasıyla ekim işlemi karıklar açılarak her ocağa 3-4 adet Kırkağaç 637 tohumu atılarak ekim yapılmaktadır ve üstü 5-6 cm toprakla örtülmektedir.

Kırkağaç 637 kavun üretiminde can suyu verildikten sonra meyve oluşumu başlayıncaya kadar sulama yapılmamalıdır. Meyve oluşumundan sonra 12 günde bir düzenli sulama yapılmalıdır. Meyveler sulama yapılırken suyla temas ettirilmemelidir. Bunun için en uygun yöntem damla sulama sistemidir. Kırkağaç 637 kavun üretiminden iyi bir verim elde etmek için sonbahardaki toprak sürümünde dekara 3-4 ton hayvan gübresi toprağa atılmaktadır. 15-18 kg N,10 kg P2O5 kimyasal gübre de uygulanmaktadır.

Kırkağaç Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Çimlendikten sonra bitkiler, 3-4 hakiki yaprak oluşturduğunda ilk çapa yapılmaktadır ve bitkilerin boğazları doldurmaktadır. Daha sonra seyreltme işlemi yapılmaktadır. Toprağın havalandırmak ve yabancı otlarla mücadele için, kavun bitkileri toprak yüzeyini örtmeye başlayıncaya kadar 2-3 defa ara işleme ve çapa işlemi yapılmaktadır. Bu nedenle gelişen bitkiler toprak yüzeyini kapattığı zaman yabancı ot gelişimi engellenmektedir. Ayrıca dayanıklı kırkağaç kavun tohumu  kullanımı verim açısından oldukça önemlidir.

Kırkağaç kavununun hasada gelme süresi ortalama 3 aydır. Kırkağaç kavun hasadı dekara 3 tona kadar alınabilmektedir. Erken hasat veren bir türdür. Ağustos, eylül ayları arasında olgunlaşıp toplanmaktadır. Koparılan kavunlar kesinlikle güneşe maruz bırakılmamadır. Hasada gelme süresi ortalama 100-110 gün arasındadır. Kırkağaç kavun verimi dekara 4.5 tona kadar verim vermektedir. Nakliyeye dayanıklıdır ve raf ömrü uzundur. Erken hasat veren bir kavun türüdür. Ayrıca meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmektedir. Olgunluğa gelmiş kavunlar saplarında elle koparmak veya bıçakla kesmek suretiyle hasat edilirler. Hasat işleri sabah yapılmaktadır ve küçük yığınlar halinde toplanan kavunlar güneşte fazla bekletilmemektedir. Kavunlar hemen pazara veya depoya sevk edilmektedir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.