İBRAHİM FAİK BAYAV
İnternet sayfalarında ye’cüc ve me’cüc konusu tekrar gündeme geldi. Eski kitaplardan bilgi edinenler, bildiklerini aktarmaya çalışıyorlar. Ye’cüc ve me’cücün ne olduğunu anlamaya çalışan var mı belli değil. Tekrarla söylenen kıyamet alametlerinden bir alamet olduğu… İnsanlara bozgunculuk ve dehşet verdiği… Peki nedir, nasıl bir şeydir ye’cüc me’cüc?
Ye’cüc ve me’cüc, Kur’an’da iki yerde geçiyor. Enbiya Suresi’nin 96’ncı ayetinde ve Kehf Suresi’nin 94’ncü ayetinde. Tahlil için önce birinci ayet:
Enbiya 96: ”Ye’cüc ve me’cücün önü açıldığı, her tümsekten akar olduğu zamana kadar”.
Bu ayetten anlaşılan, zarar getirme özelliği olan bir şeyin bir yerde tutulduğudur. Önünde onu zapt eden engel vardır. Ayetin içinde ‘hadeb’ sözcüğü geçtiğine göre, onu zapteden şey tümsek ya da tepedir. Basit bir tepenin hareketli bir şeyi geride tutacağı düşünülemez. Solundan sağına kavisli ve geniş tümsek ya da tepe olmalıdır bu. Kavisli olan bu tümsek ya da tepe zayıf yerlerinden aşındırılırsa zapt edilen şeyin önü açılmış olur. Çoğalıp tepeyi aşma raddesine gelmesi de akmasına fırsat tanır. ‘Nesele’ fiili, gerek üreyerek gerek birikerek çoğalma anlamında olduğu gibi çabukluk hızlılık anlamını da veriyor.
Bundan önceki 95’nci ayet, bir toplumun hakka dönüş yapamadıkları için, hakkı kavrayamadıkları için, helak edilmelerinden bahsediyor. O toplum öyle bir toplum ki, hakkı kavrayabilmesi, tepeleri veya tümsekleri aşan ye’cüc ve me’cücün istilasına uğradığında, zarar ve ziyana düştüğünde mümkün oluyor.
Öyleyse nedir, nasıl bir şeydir bu ye’cüc ve me’cüc?
Anlaşılabilmesi için ondan da önceki ayete bakılması gerekiyor.
Enbiya 94: ”Her kim salih amel işlerse, -halbuki o mümindir- çalışmasına çabasına karşı gelinmez. Biz sadece onu yazıp kaydedenleriz”.
Ayetteki ‘sâlihât’ sözcüğü bozulmayı önleyeyici ya da bozulanı onarıcı işler demektir. Böyle iş yapan bir veya bir kaç kişinin olması, toplumun geleceğine olumlu etki eder. Düzenli yaşamaya sebep olur. Bunların mümin olarak vasıflandırılması, gerekli tavırların çalışmaların iyi netice alınacağına inanmalarındandır. Ye’cüc ve me’cücü bir yerde zapt eden tümsek veya tepe var ise, salih amel, tepenin zaptiyeliğini geliştirecek projeyi hazırlamaktır; çoğalmaya karşı tepenin yüksekliğini arttırmaktır. Peroje yazılarak hazırlanır; aklı kaybolmuşlar hariç, kimsenin reddetmesine fırsat verilmeden uygulanır.
Ne olduğu hakkında bir fikir geldi mi aklımıza acaba?
Gelmediyse Kehf Suresi’nin 94’ncü ayetini tahlil etmeye çalışalım. Gelecek yazıda…