RECEP ÇAĞLAR (MERHUM) ALLAH RAHMET EYLESİN
Sevgili okuyucu,
Dil bir milletin millet olmaz özelliklerinden birisidir.Sosyologlar milleti tarif ederken en önemli unsurun dil olduğunu belirtmektedir.Bazı Soyologlar Dil=Kültür=Millet diye bir eşitlik kurarlar ve bu eşitlik benim kanaatimce milleti en güzel anılmayan bir eşitliktir.Çeçenistan ‘ın merhum devlet başkanı rahmetli Cevher DUDAYEV bir mülakatında şöyle der ”Biz Çeçenler özbeöz Türk’üz ancak; Türkçe konuşamadığımız için bizi Türk saymıyorlar.Sosyologlar milletin tarifini yeniden yapmalıdır” der.Bu da bize gösteriyor ki;Dilini kaybeden bir toplumun benliğini kaybedeceğini,başka bir ben kazanacağını göstermektedir.
Bu yazımızda yine bazı noktalara ayna tutmaya çalışacağım. Bilindiği Türkçe kelime-
lerde hiçbir zaman “H”L”R” harfi kelime başlarında bulunmaz.Peki kullandığımız kelimelerde bu harfler hiç yok mu diyecek olursa vardır elbet.Ancak bunlara bir kural getirmiş halkımız.Recep yerine İrecep,raf yerine ıraf, Raziye yerine Iraz, Rabia yerine İrep,Remzi yerine İremzi,Ramazan yerine Iramazan Hüseyin yerine Üseyin,Leğen yerine İleğen,Limon yerine ilimon vb.diyerek kendi dil yapısına uydurmuştur. Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeleri ses uyumu kuralına uydurarak söyler,bizse onu cehaletinden yaptığını sanırız.Oysa o milletin mensupları onu asaletinden dolayı kurallara uydurur.Yazı dilinde olmasa da bu kural konuşma dilinde,Anadolu’da ağzında mevcuttur.Hatta bu kuralları işletenlerin bir çoğunun okuma yazması bile yoktur.Bu durum dilin yapısından kaynaklanmaktadır.Vatandaş dilbilgisi kurallarını bilmez ama yeni öğrendiği,ya da diline yeni giren kelimeleri kendi dil kurallarına uydurarak kullanmaktadır.Oysa sözde aydınlar ne böyle kural bilir,ne kabul eder.Ancak bu durum kabul edilmesi gereken bir olgudur.Başka dillerden dilimize giren kelimeleri kurallara uydurarak kullanmaktadır.
Şöyle bir soru gelebilir akla kuralları bilmeyen, okuma-yazması bile olmayan insanlar nasıl böyle bir kural koyar? İşte bu husus, bir millete mensup olmanın gereği olarak açıklanabilir.
Kibarlaşmak adına adeta güzel Türkçemizi katletmekteyiz. Ataş yerine ateş,Alma yerine elma,kardaş yerinde kardeş, vb. kullanarak.Merhum Ziya GÖKALP ”Benim dilim, Türkçeleşmiş Türkçedir “derken neyi kastediyor acaba?Bence dilimize giren kelimelerin Türk dili kurallarına uydurulmasıdır.
Ayrılıkçı,bölücü unsurların çıkış noktası dil değil midir?Ayrı dilimiz var o halde ayrı milletiz diyebilmektedirler.Bir çok Turani kavmi dilini unuttuğu için mensubiyetini de unutmuştur.Bu gün Balkanlarda yaşayan bir çok millet Türk soyundan gelmektedir.Ancak Türk olma gibi bir iddiaları yoktur.Bununda sebebi dilini unutmasıdır.
Bize düşen görev dilimizi doğru kullanarak geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmaktır.gerisi ise laf-ı güzaftır
“ TÜRK’ÜZ BİZ TÜRKÜ SÖYLERİZ ”
Sultanımız hanımız Türk,
Türk’üz biz türkü söyleriz,
Mazimiz Türk, yönümüz Türk,
Türk’üz biz türkü söyleriz ____Recep ÇAĞLARAdımız Türk, şanımız Türk
Damardaki kanımız Türk
Başbuğumuz hanımız Türk
Türk’üz biz türkü söyleriz ____Bekir KARAYELBizden korkmak ne kelime,
Kimse dokunmaz telime,
El süren olmaz kel’ime,
Türk’üz biz türkü söyleriz ____Recep ÇAĞLARTürk olmayan korksun bizden
Bölücüler ürksün bizden
HissedersenTürk’sün bizden
Türk’üz biz türkü söyleriz ____Bekir KARAYEL
Zaten tasa etmiyorum,
Eriyorum, bitmiyorum,
Kimseye kin gütmüyorum,
Türk’üz biz türkü söyleriz ____Recep ÇAĞLAR
Oğuzsoylum tasa etme
Onlar daha yeni yetme
Kendini yalnız hissetme
Türk’üz biz türkü söyleriz.____Bekir KARAYELFarkımızı fark ettiler,
Geri, geri çark ettiler,
Birçoğunu kürk ettiler,
Türk’üz biz türkü söyleriz ____Recep ÇAĞLARDilimizde şarkımız var
Bilinsin ki farkımız var
Bir Allah’tan korkumuz var
Türk’üz biz türkü söyleriz___Bekir KARAYELOĞUZSOYLUM söyler özden,
Yaş çıkmaz kör olan gözden,
Vatan hizmet bekler bizden,
Türk’üz biz türkü söyleriz___ Recep ÇAĞLAR
KARAYEL’İN duası bu
Ekmeği bu havası bu
Sığınacak yuvası bu
Türk’üz biz türkü söyleriz____.Bekir KARAYEL