ROBERT LOUIS STEVENSON 13 KASIMDA EDİNBURGH’DA THOMAS VE MARGAREİN TEK ÇOCUĞU OLARAK DÜNYAYA GELMİŞTİR. ÇOK ÜNLÜ BİR YAZAR OLAN STEVENSON ÇOCUKLUĞUNDA GEÇİRDİĞİ (TAHMİNEN TÜBERKÜLOZ) HASTALIĞI ONU OKUL HAYATINDAN MAHRUM BIRAKMIŞTIR. AMA EVDE ÖZEL ÖĞRETMENLER TARAFINDAN EĞİTİLMİŞTİR. AİLESİYLE İLGİLİ ANLAŞMAZLIKLAR 17 YAŞINDAKİ STEVENSONU BABASI OKULA YAZDIRMASIYLA BAŞLAMIŞTIR. ÜNİVERSİTE HAYATINA BAŞLAMASIYLA STEVENSON 1870 LERDEN ÇOK 1970’RE YARAŞAN BOHEM TARZI BİR HAYAT BENİMSEMİŞTİR. ZAMANINI EDİNBUGH SOSYETESİNİN İÇERİSİNDE GEÇİRMİŞTİR. STEVENSON HARİKA ESERLER VE ROMANLAR DA YARATMIŞTIR. BUNLARDAN BİRİ OLAN DEFİNE ADASI 1883’TE YAZILMIŞTIR. STEVENSO’NUN KİTAP KRONOLOJİSİ ŞÖYLEDİR
BİR İÇ GEZİ : 1870
BİR EŞEKLE SEYAHAT:1878
DEFİNE ADASI:1883
KAÇIRILAN ÇOCUK:1886
DR JEKYLL VE MR HYDE:1886
ANILAR VE PORTLELER:1887
GÜNEY KIYILARINDA:1890
PETER DAMİEN:1890
A FOOTNOTE TO HİSTORY=EİGHT YEARS OF TROUBLE İN SAMOA:1893
KAÇIRILMIŞ ÇOCUK:1893
CATRİONA:1894
THE EBB-TİDE:1894
WEİR OF HERMİSTON ADLI ESERİNDE ÇALIŞIRKEN BEYİN KANAMASINDAN 3 ARALIKTA ÖLMÜŞTÜR
Robert Louis Stevenson (d. Edinburgh, 13 Kasım 1850 – ö. Samoa, 3 Aralık 1894) İskoç romancı, şair.
Robert Louis Stevenson, 13 Kasım’da Edinburgh’da Thomas ve Margaret Stevenson’ın tek çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Çocukluğunda onu hayatı boyunca bırakmayacak olan bir hastalık geçirmiştir (tüberküloz olduğu düşünülmektedir.) Sağlık durumundan dolayı okula devam edememiş, evde özel öğretmenler tarafından eğitilmiştir. Ailesiyle arasındaki anlaşmazlıklar babası Thomas’ın 17 yaşındaki oğlunu Edinburgh Üniversitesine kaydettirene kadar ortaya çıkmamıştır.
Üniversite hayatına başlamasıyla Stevenson 1870lerden çok 1970lere yaraşan bohem bir hayat tarzı benimsemiştir. Ailesinin dini inançlarını reddetmiş, evli kadınlarla ve hayat kadınlarıyla ilişkiler kurmuştur. Stevenson üniversite de hastalıklı ve romantik bir genç olarak hocalarının dikkatini çekse de derslerine pek önem vermemiştir. Zamanını Edinburgh sosyetesinin içinde geçirmiş, Montaigne, William Hazlitt ve Daniel Defoe’yu taklit etmeye çalışmıştır. Babası oğlunun nesillerden beri Stevenson ailesinin mesleği olan mühendisliği sürdürmesini istemiş, ancak Louis Stevenson hukuk okumayı tercih etmiştir. 1875’de sınavını geçerek diplomasını alsa da mesleğini yapmayarak Avrupa’yı gezmeye karar vermiş ve yazmaya devam etmiştir. Fransa’dayken Oise nehrinde yaptığı bir gezi ona “Bir İç Gezi” (An Inland Voyage) (1870) adlı eserini yazması için ilham verir. Aynı zamanda burada kendisinden on yaş büyük Fanny Van de Grift Osbourne adlı evli ve iki çocuk annesi Amerikalı bir kadınla aşk yaşamaya başlar.
Fanny Kaliforniya’ya döndüğünde arkasında depresyonda ve yıkılmış bir Stevenson bırakır. Stevenson, Fransa’nın dağlık ve kırsal ve kesiminde bir seyahate çıkar ve burada yaşadıklarını hikayeleyerek “Bir Eşekle Seyahat” (Travels with a Donkeyin the Cévennes) adlı kitabında anlatır (1878). 1879 Ağustos’unda Kaliforniya’ya Fanny Osbourne’u görmeye gider. Akciğerinde bir enfeksiyon onu ölümün eşiğine getirir. Boşanmış olan Fanny, Stevenson ile evlenir (1880) ve Kuzey Kaliforniya’da onu iyileştirmek için elinden geleni yapar. Çift Edinburgh’a döner, bundan sonraki dört yılda Stevenson’un sağlığı el verdiğince Güney Fransa ve İsviçre’de gezerler. Stevenson üvey oğlu Llyod Osbourne ile yaptığı bir haritadan aldığı ilhamla ünlü eseri “Define Adası”nı (Treasure Island) yazar (1883). Güney Fransa’da gezerlerken Stevenson tekrar hastalanır, bunun üzerine eşi ve üvey oğlu ile birlikte tekrar İngiltere’ye döner ve İngiltere’nin güneyinde Bournemouth’a yerleşirler (1884). Stevenson dönemimin bir çok ünlü edebiyatçısıyla yakın arkadaştır.
Leslie Stephen, W. E. Henley, Edmund Gosse ve Henry James gibi isimlerle Bournemouth’da oldukça fazla vakit geçirdiği bilinmektedir. Stevenson bu dönemde ünlü tarihi romanı “Kaçırılan Çocuk” (Kidnapped) ve “Dr Jekyll ve Mr Hyde” (The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) adlı eserlerini (1886) yayınlar. 1887 Mayıs’ında babasının ölümüyle annesi, eşi ve üvey oğlunu alarak Amerika’ya gider. New York’da ünlü bir yazar olarak karşılanır ancak yönünü Batı’ya çevirerek yolculuğuna devam eder. “Anılar ve Portreler” (Memories and Portraits) adlı eserini bu dönemde kaleme alır. 1888’de Stevenson bir yat satın alır ve San Fransisco’dan Güney Kıyılara doğru yola çıkar. Samoa’ya gelmeden önce Markiz Adaları, Tahiti, Honolulu, Gilbert Adaları duraklarından birkaçıdır.
Bu arada The Master of Ballantrae 1889’da yayımlandı. Stevenson Molokai’de Peder Damien’in misyonerlik ettiği bir koloniyi incelemek için ziyaret eder. Bir akciğer kanaması onu Samoa’da durmaya zorlayana kadar Doğu Pasifik’te dolanır. “Güney Kıyılarında” (In the South Seas) ve “Peder Damien” (Father Damien) adlı eserleri yayımlanır (1890). 1892’de güçlü Batı devletlerine karşı Samoa haklarını korumak için bir kampanya başlatır ve “A Footnote to History: Eight Years of Trouble in Samoa” adlı eserini yayımlar. 1893’te Stevenson Samoalı bir kabile şefini destekleyince isyancı ilan edilir ve Samoa’dan atılmanın eşiğine gelir. Sağlığının bir daha İskoçya’ya dönmesine olanak vermeyeceğini bildiği için bu dönemde ülkesini oldukça özler. Aynı yıl, “Kaçırılmış Çocuk” (Kidnapped) adlı eserine bir devam kitabı olan “Catriona”yı yazar. 1894’te Samoa’ya barış gelir, Stevenson bir kahraman ilan edilir, “The Ebb-Tide” yayımlanır ve “Weir of Hermiston” adlı eseri üzerinde çalışırken 3 Aralık’ta beyin kanamasından ölür. Samoa’daki Vaea Tepesine gömülmüştür.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.