casino siteleri
Edebiyat Eleştirisi Nedir?

Edebiyat Eleştirisi Nedir?

ABONE OL
Eylül 7, 2024 17:07
Edebiyat Eleştirisi Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tanzimat Döneminde Batı edebiyatından edebiyatımıza yeni giren türlerle birlikte gelen “Edebiyat eleştirisi” bu dönemden başlayıp gittikçe gelişerek Milli Edebiyat dönemine gelmiştir.
Bütün edebiyat akımlarının ve hareketlerinin daha çok başlama, gelişme evrelerinde görüldüğü gibi, Milli Edebiyat hareketinin bu evrelerinde de gerek polemikte gerekse eleştiride bir yoğunleşma göze çarpar.

Özellikle Genç Kalemler’de Ali Canip ve Ömer Seyfettin’in, Milli Edebiyat anlayışı ve yeni lisan hareketini yaygınlaştırmak, savunmak için yayımladıkları polemik ve eleştiriler bu türün ilk güçlü örnekleridir.

Ömer Seyfettin’in Genç Kalemler kapandıktan sonra, aynıamaçla, Türk Yurdu, Yeni Mecmua gibi dergilerle, Gazetelerde yayımladığı yazıları; Ali Canip’in, Milli Edebiyat hareketine karşı olan Cenap Şahabettin’le yaptığı, sonradan (Milli Edebiyat Meselesi ve Cenap Bey’le Münakaşalarım1918) adlıkitapta bir araya topladığıtartış-
malar o yılların en çok ilgi uyandıran edebiyat eleştirileridir.

Ali Canip gibi, önce Fecr-i Ati topluluğunda yer alıp, daha sonra yerleştikçe Milli Edebiyat hareketine geçen Hamdullah Suphi, Yakup Kadri, Fuat Köprülü ve Raif Necdet de bu türde önemli yapıtlar bırakmışlardır. Bu yazarların polemik ve eleştirilerinde Milli Edebiyat, yeni lisanla ilgili olanların yanında, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati dönemleri için yapılan değerlendirmeler de yer alır.

Örneğin: Hamdullah Suphi, Yakup Kadri ve Fuat Köprülü’nün bu konularla ilgili polemikleriyle eleştirileri, kimi yapıtları değerlendiren yazıları Servet-i Fünun dergisinde yayımlanmıştır. Fuat Köprülü polemik ve eleştirilerinin bir bölüğünü Bugünkü Edebiyat(1924) adlıkitapta bir araya toplamıştır. Ayrıca Batıedebiyatıyla ilgili makalelerini topladığıHayat-ıFikriye(1910), Şahabettin Süleymanile birlikte hazırladıkları, edebiyat bilgileriyle ilgili yazılarını kapsayan Malumat-ı Edebiye (1914-1915) adlıyapıtlarıbu alanda önem taşır. Raif Necdetde özellikle Fecr-i Ati’ye karşı olduğunu belirten eleştirileriyle, değişik kişilerle, edebiyatı sorunlarıyla ilgili polemik ve eleştirilerini Hisler ve Fikirler (1901-1910), Hayat-ı Edebiye (1909-1922) adlı kitaplarda bir araya toplamıştır. Milli Edebiyat döneminde yayımlanan eleştiri ve polemikleri gözden geçirdiğimizde, bireysellikten oldukça uzaklaşıldığı, ağırlığın üzerinde tartışılan konuya yöneltildiği görülür.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP