Dünyanın En Alçak Yeri

Dünyanın En Alçak Yeri

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 10:11
Dünyanın En Alçak Yeri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lût GöLü

Lut Gölü (Arapça: البحر الميت), (İbranice: ים המלח), Dünya’nın en alçak ve en tuzlu gölü. Bu Gölde Balık Yaşamaz Yosun Oluşmaz ..

Günümüzde akarsularla beslenmeyen ve 600km² civarinda bir alani kaplayan Lut Gölü, Afrika – Suriye ayrımındaki en alt noktadadir. Yeni düzenlenmiş (2006) İsrail haritalarında deniz seviyesinden 418 metre aşağıda gösterilen gölün yüzeyi, dünyanın en alçak noktasıdır. Lut Gölü’nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da (yaklaşık 376 metre) Asya’da Baykal Gölü ve Hazar Denizi’nden sonra dünyada en derindeki III. göl tabanıdır ve deniz seviyesinden 794 metre aşağıdadır. Bu büyük tuzlu göl, karşılıklı uzak noktalarından 80 km /18 km genişliktedir.

Aslında göl, eski Lisan Denizi’nin bir parçasıdır. Su seviyesi eski zamanlarda yılda ortalama 18 cm kadar çekilirken, bugün bu değer İsrail ve Ürdün’ün artan içme suyu ihtiyacı nedeniyle, yıllık 50 cm civarındadır. Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Doğu Afrika’daki Assal Gölü’nden sonra (%35) dünyadaki en tuzlu II. göldür.

Yine de bazı dengesizliklerin işaretleri görülmektedir: bazı deniz altındaki parçalar su yüzeyine çıkmaktadır. Geçmiş zamanlarda bu parçalar toplanır, kurutulur ve ısınmak için kulanılırdı. Diğer bir dengesizlik ise; gölün Doğu Şeria’da sıcak sülfür kışlarına neden olan tabakalardır. Çevreciler, Lut Gölü’nün yok olmaya başladığı yönünde uyarılar vermektedirler. Gölün iki yakasındaki Ürdün ve İsrail’in bromür endüstrisinin buna neden olduğunu belirtirler. Ancak daha çok İsrail fabrikaları yüzünden temiz su sıkıntsı çekilmektedir. Oluklar endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Eğer tehlike değilse, bu fabrikaların kirli atık boşaltımı ayrıca zarar veren faktörlerin başında yer alır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP