Çözgü ipliklerinin taraktan geçişi Bu şekilde yerleşim ile tarak dişlerinden geçirilmiş olan hav iplikleri tarak boyunca rahat hareket eder, gergin durumdaki zemin çözgü iplikleri tarafından engellenmezler. Ayrıca, atkı ipliğinin büzülmesinden dolayı, çözgü iplikleri kumaşın merkezine doğru itilirler, bundan dolayı tarak gövdesi tarafından aşındırılma durumları vardır. İşte bu yerleşim, hav ipliklerinin tarak tarafından engellenmesini önler. Son uygulamalarda dokuma tezgahlarında çift tarak kullanılmaktadır.
Çift taraklarda tarak dişleri arasındaki açıklık normal dokuma taraklarına göre geniştir. Bu iyi özelliğine karşılık bu tip tarakların kötü yanı tarak izi oluşumunun fazlalığıdır.Nm20 atkı iplikleri kullanıldığında tarak dişleri arasında fazla mesafeden dolayı tarak vurunca kumaş kenarlarında sadece dişlerin temas ettiği yerler tam vururken, diş aralarındaki iplikler kavis çizer. Bu nedenle de kenarlardaki havlar iyi tutunamazlar. Yine de çift tarak olarak kullanım yaygındır. Hav iplikleri büyük desenlerde jakara, basit desenlerde çerçevelere taharlanırlar. Bu nedenle jakarın önemi son yıllarda oldukça artmıştır. İlk jakarlarda her atkı için bir karton sırası delmek gerekirken sonraları çıkan modellerde her atkı grubu için bir karton delinmekteydi.
Günümüzde ise modern jakarlarda her şey elektronik hale gelmiştir. Desen odasında jakar programında hazırlanan bir desen disketinin tezgaha yüklenmesiyle tüm işlem halledilmiş olmaktadır. Çözgü seçimi için karton kullanılmamaktadır. Tüm harnişler elektronik olarak kumanda edilebilmektedir. Dokuma tezgahının ayarlanması dolayısıyla ağızlık oluşmasının önemi çok büyüktür. Bilhassa şu faktörlere dikkat edilmelidir. – Hav iplikleri mutlaka zemin ağızlığının üstüne kalkmalıdır(üst ağızlıkla tarak yüksekliğinden 5mm fazla). Bu şekilde hav iplikleri çalışma halinde olan atkı taşıyıcıyla hemen hemen hiç temas etmemiş olacaktır. Bu sayede kumaşın bütün eninde düzgün ve eşit olarak hav oluşması sağlanmış olur. – Şekil 16’da görüldüğü gibi hav çözgüsünün çerçeveler arasından girişi, ağızlığın tam ortasından olmalıdır. Bu da ağızlığın üstünde ve altındaki hav ipliklerinin eşit miktarlarda gelişini sağlar ve hav yüzeyinin düzgünlüğü temin edilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.