Fule Binicilik sahibi Beycan Hasanov, çocukluğundan beri süregelen at tutkusunu, Fule Binicilik aracılığıyla biniciliğe ilgisi olanlarla paylaşıyor. Fule Binicilik, uzman eğitim kadrosuyla temel binicilik eğitiminden, ileri seviyede binicilik eğitimlerine kadar tüm konularda dersler veriyor.
Atların da insanlar gibi olduğunu söyleyen Hasanov, “Binicilerimizin atlarını bir süre sonra değiştiriyoruz. Çünkü her at binicisine farklı şeyler öğretiyor” diyor.
Sizler için Fule Binicilik sahibi Beycan Hasanov’la binicilik üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Binicilik hayatınızda ne zamana girdi?
Biniciliğe 8-9 yaşlarında ilgim vardı. Hayvanları, özellikle atları çok sevdiğim için biniciliğe yöneldim. Okuldan sonra spor olarak binicilik kulübüne gidiyordum. Daha sonra profesyonel olarak devam etmeye karar verdim. 1995’ten beri eğitim veriyorum. Bugüne kadar birçok kişiye ders verdim. Binicilik sporu, çok zevkli ve keyifli bir spor.
Binicilik sizin için ne ifade ediyor?
Binicilik benim için bir yaşam biçimi. Onunla bütünleştim diyebilirim. Sabahtan akşama kadar atlarla iç içe yaşıyorum.
Binicilik sporu olmasaydı hangi sporla uğraşırdınız?
Hızı seven bir insan olduğum için, otomobil yarışlarıyla uğraşırdım.
Fule Binicilik kaç yıldan beri eğitim veriyor?
Fule Binicilik iki yıldan beri eğitim veriyor. Önce amatör amaçlı başladık. Daha sonra bu işi profesyonelce yapmaya karar verdik. Daha fazla yatırım yaparak kapalı manej yapıldı. Ve dersler verilmeye başlandı.
‘Her geçen gün talep artıyor’
Son zamanlarda biniciliğe ilgi duyanların sayısının arttığını düşünüyor musunuz?
Binicilik kulüplerinin sayısı arttıkça, insanlar da kendilerine yakın yerlerde binicilik kulüplerine ilgi göstermeye başladı. Her geçen gün talep artıyor.
Tesisinizde herkes kendi atına mı sahip, yoksa üyeler için atlarınız var mı?
Kulüp atlarımız var. Binicilerin kendi atları olmasına gerek yok. Ama ileride bu işi profesyonel anlamda yapmak istiyorlarsa, bir ata sahip olmaları gerekiyor.
Buraya kayıt olanların kıyafet için ayrı masraf yapmaları gerekiyor mu?
Ders kıyafeti alması için müşterimize biraz beklemesini tavsiye ediyoruz. Biz buradan sadece bir tog temin ediyoruz. Onun dışında bir kot ve bot tipi bir ayakkabıyla ata rahat binebiliyorlar. Eğitim aldıktan sonra, bu işi gerçekten yapmak istiyorlarsa binicilik kıyafetlerini almalarını öneriyoruz.
Atların bakımını nasıl yapıyorsunuz?
Bir seyis sekiz ata bakıyor. Günlük yemi verildikten sonra altları temizleniyor. Her gün düzenli olarak tımarı yapılıyor.
‘Binicileri sigortalıyoruz’
Kişinin tek başına atı kontrol edebilmesi için ne kadar süre gerekli?
Yeteneğe göre değişiyor. Normalde 10-15 ders sonra tek başına manejde sürat yapabilecek, atı kontrol edebilecek seviyeye gelebiliyorlar.
Binicileri araziye çıkarırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Binicilerimizi onların seviyelerine göre grup olarak araziye çıkarıyoruz. Yeni başlayanları rahat ve çok fazla yokuşu olmayan arazilere, ileri seviyedeki binicilerimizi de daha zor arazilere çıkarıyoruz.
Amatör binicilerinizin tek başına araziye çıkmasına izin veriyor musunuz?
Profesyonel dahi olsa ben bir binicinin tek başın araziye çıkmasını doğru bulmuyorum. Arazide her şeyle karşılaşabiliyorsunuz.
Kulübünüzde spor sakatlanmalarına karşı müşterilerinize bir sigorta yapıyor musunuz?
Sakatlanmalara karşı üçüncü şahıs sigortası yapıyoruz. Buraya gelen bütün binicilerimizin sigortası yapılıyor.
Binicileriniz her zaman aynı ata mı biniyorlar?
İlk başlarda aynı ata biniyorlar. Bu, onları ilk başta rahatlatıyor. Biraz daha alıştıktan sonra atları değiştiriyoruz. Çünkü atlar da insanlar gibi binicisine farklı şeyler öğretebiliyorlar. Bu, binici açısından daha iyi oluyor.
Güvenli bir biniş için önerileriniz nelerdir?
Kayışlar, dizginler düzenli olarak kontrol edilmeli. Binicilerin tok takma mecburiyeti var. Yeni başlayanlar büyük ve vahşi atlar tercih edilmemeli.