casino siteleri
Su Çiçeği

Su Çiçeği

ABONE OL
Ağustos 4, 2024 06:44
Su Çiçeği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Su çiçeği yan etkileri – su çiçeği nasıl çıkar – su çiçeği başlangıcı – su çiçeği aşısı kaç yaşında yapılır – çocuklarda döküntülü hastalıklar – bebeklerde su çiçeği aşısı nasıl yapılır?

Çocuklarda çok sık rastlanan döküntülü hastalıklardan biri olan su çiçeğinin belirtileri nedir, tedavisi nasıl gerçekleşir?

Su çiçeği hapşırık, öksürük gibi yollarla iletilen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın kuluçka süresi ise tipik olarak 14-16 gün olmakla beraber, 9-21 gün arasında da olabilir.

Hastalığın belirtileri ve seyri ise şu şekildedir: cilt ve mükoz membranlarda gruplar halinde görülen ciltten kabarık, içi sıvı dolu kesecikler tarzında döküntü ve ateştir. Döküntü baş veya gövdeden başlayıp kol ve bacaklara yayılır. Özellikle başlangıçta çok kaşıntılı olabilir. Döküntüler 5-14 gün arasında kabuklanarak bu kabuklar düşer.

Su çiçeğinde dikkat edilmesi gereken konulardan biri ciltteki döküntülerin bakterilerle enfekte olabilmesidir. Bu nedenle kaşımanın önlenmesi için cilde ilaç (losyon) uygulanması, ellerin sık yıkanmasına çok dikkat edilmelidir. Çocuğun cilt lezyonlarını yolmaması sağlanmalıdır. Ayrıca
pnömoni (zatürre), beyin ödemi gibi komplikasyonlar izlenebilir.

Hasta ile temastan sonra ciddi ve hayatı tehdit eden hastalık geliştirme riski taşıyan bireylere acil olarak bağışıklık oluşturmak için VZIG(varicella-zoster immün globulini) verilmelidir.

* yenidoğan bebek (annede doğumdan 5 gün öncesinden 2 gün sonrasına dek bu hastalık ortaya çıkmışsa)
* bazı prematüre (erken doğan) bebekler
* daha öce suçiçeği geçirmemiş hamile kadınlar
* bağışıklık sistemi bozukluğu olan bireyler

Su çiçeği aşısı: Aşı ile bu hastalıktan korunma sağlanabilir. Ülkemizde suçiçeği öyküsü olmayan 12 ay -12 yaş arasındaki çocuklara tek doz, 13 yaş ve üzerindeki adolesan ve erişkinlere de serlolojik test sonrası 2 doz suçiçeği aşısı önerilmektedir. Mümkünse aşılama 12-18 ay arasında yapılmalıdır

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP