Son yıllarda hiperaktif çocuk tanısının daha çok gündeme gelmesiyle, çocuğu biraz hareketli olan anne babalar hemen çocuk doktorlarına bu soruyla geliyorlar ‘ Acaba çocuğum hiperaktif mi?’ Elbette, yeni yürümeyi öğrenmiş bebekler, okul öncesi çağdaki çocuklar gerçekten de çok hareketli olabiliyorlar. Durmadan, yorulmadan bir şeylerin peşinde koşuyorlar, bazen onları seyretmek bile bizi yoruyor! Ancak, bu hareketlilik ve merak genelde yaşlarına göre normal ve sağlıklı bir sürece işaret ediyor. Bu çocukların küçük bir bölümü ise, gerçekten ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ‘ tanısı alacak çocuklardır. Bunun belirtileri genellikle 3-4 yaşlarda, akran iletişiminin başlamasıyla birlikte fark edilir. Erkek çocuklarda daha sık görülür. Okula başlamayla birlikte, okul başarısına da engel olarak dikkat çeker.
Hiperaktif Çocuk ,
Düşünmeden hareket eder, başına açabileceği tehlikeden korkmaz
Hızla bir aktiviteden öbürüne geçer, başladığı işi bitiremez
Yaptığı işi organize etmede zorlanır
Daima yol gösterilmesine gerek duyar
Oyunda sırasını bekleyemez, kurallara bağlı kalamaz, hemen hırçınlaşır
Dikkati kolay dağılır
Bir şey anlatılırken dinlemiyor gibi gözükür
Ödevine konsantre olamaz
Ayrıntıları gözden kaçırdığı için basit hatalar yapar
Etrafta koşar, eşyaların üstüne tırmanır
Hareketsiz durmada, oturmada zorlanır, sürekli hareket halindedir
Uykuda bile çok hareketlidir
Akranlarına göre daha sakardır, daha unutkandır, eşyalarını kaybeder.
Eğer, çocuğunuzda bu belirtilerin çoğunu gözlemliyorsanız, çocuğunuz gerçekten de hiperaktif olabilir. Önce çocuk doktorunuza danışmalı, ardından da onun yönlendireceği şekilde psikolojik yardım almalısınız.
Her çocukta bu belirtilerin bir kısmı zaman zaman görülebilir, bu onun hiperaktif olduğunu göstermez. Ancak, ısrarla devam ediyorsa değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca; ailede yaşanan problemler, psikolojik stresler, hafif işitme kayıpları, görme bozuklukları, tiroid bezinin aşırı çalışması, demir eksikliği gibi bazı sorunlar da benzer tablolara yol açabilir.