Gebelikte yüzde10 – 40 oranında görülen kabızlığın da hemoroid şikayetlerini artırdığına dikkat çeken Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. İlker Abcı, konuyla ilgili merak edilen sorulara cevap verdi:
Hemoroid nedir?
Hemoroidal doku damar yumağı (anjiyo kavernöz) yapısında olan ve anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören bir dokudur. İç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. Anüsün ciltten kalınbarsak hücrelerine geçiş bölgesinde dişli çizgi olarak adlandırılan çizginin üst kısmında olanlara iç hemoroid, alt kısmında olanlara dış hemoroid denir.
Gebelikte hemoroidin sık oluşmasının sebebi nedir?
Gebelikte artan kan hacmi nedeniyle özellikle vücudun alt kısmında toplardamar içi basınç artacaktır. Rahimin büyümesiyle ana toplar damarlara baskı oluşmakta ve bu bölgedeki basınç daha da artmakta akım yavaşlamaktadır. Progesteronun damar düz kaslarını gevşetici etkisi de eklenince varisleşme kolaylaşacaktır. Sonuçta hemoroidler belirginleşir, bacaklarda varisler oluşabilir.
Gebelikte hemoroid için alınacak tedbirler neler olabilir?
Kabızlık neden olduğu ıkınma ile hemoroid şikayetlerini daha da arttırmaktadır. Bu nedenle gebeler özellikle lifli gıdalarla beslenmeli, örneğin kepekli ekmek tüketmeli, bol sıvı almalıdırlar. Öncelikle doğal metodlar tercih edilmeli zorunlu kalınırsa ilaç tedavisi ile dışkı yumuşatılmalıdır. Ayrıca dışarı çıkmış pakeler yani hemoroid memeleri parmakla içeri zorlamadan itirilmelidir. Ayrıca sıcak su oturma banyoları da belirtilerin hafiflemesine yardımcı olurlar.
Gebelikte hemoroidin tedavisi nasıldır?
Gebelikte öncelikle makata uygulanacak olan kremler, fitiller ve sıcak su oturma banyolarından oluşan lokal tedavi uygulanır.Gebelikten sonra hemoroidler de çok önemli derecede gerileme görüldüğünden gebelik sırasında cerrahi en son tercihtir.