Bir zamanlar hepimiz çok masumduk. İnternet üzerinde gördüğümüz her şeye inanıyorduk. Tamam belki her şeye değil ama çoğuna şöyle bir bakıp “acaba mı?” diye düşündüğümüz çok oldu. Mesela bir aralar “Bu e-postayı arkadaş listesine iletene Bill Gates 245 dolar ödüyor” hurafesi vardı. Bunun yanı sıra ben, kendi gözlerimle “İnternet bugün 24 saat bakım için kapanacak bunu arkadaşlarına ilet”gönderisi bile hatırlıyorum.
Elbette milyarlarca doğrucunun interneti kullanıyor olacağını düşünmek kadar büyük bir yanılgı içinde olamayız. İnternet aslında son derece insanın başını derde sokabilen, gerçek yaşantısına zarar veren, acımaz hileler ve yalanlarla dolu bir yer. Bunların hepsine yer verebilmek için ne yerimiz var ne de sizin vaktiniz. Onun için gelmiş geçmiş en büyük 5 internet yalanını derledik ve küçük bir liste yaptık. Bu liste az da olsa internet yalanları hakkında bir fikir verebilir.
ISP sağlayıcınız size internet bağlantısı hizmeti verdiği için elbette bu adres üzerinden yaptığınız her hareketi tarayabiliyor. Evet, ISP’niz her kimse elbette bu güce sahip ancak asla ve asla her veriyi yedekleyecek kadar paraya sahip değil. ISP üzerinden takip edilebiliyor olmanız o kadar keyfi bir süreç değil. Ancak adınıza bir ihbar gelirse ileriye ve geriye yönelik veri tarama işlemine tabi tutulabilirsiniz. Web üzerinde yapacağınız dolaşımlarda VPN kullanıyor ve bir de üstüne tarama geçmişi tutmuyorsanız o kadar da sıkıntılı bir durum yok. Dediğim gibi 100 milyonlarca insana hizmet veren bir ISP havuzunda yaptıklarınızın her dakika depolanıyor olması mümkün değil. Ta ki siz bir şeyleri tetiklemediğiniz sürece.
Her ebeveyn bu paranoyayı bir şekilde yaşıyor. Çünkü bu tür haberler, toplumun hemen hızla algılayarak kendi kafalarında kurguladıkları felaket senaryolarına dönüşüyor. Yapılan araştırmalara göre sapık bireyleri internet yetiştirmiyor ya da, insanlar internet sayesinde sapık olmuyorlar. Onlar zaten toplumda var olan hasta bireyler, sadece internet sayesinde daha ön plana çıkıyorlar. Araştırma internetin yeni bir sapkınlık kategorisi açmadığının altını çiziyor. Ancak sapkın kişilikler için bir faaliyet zemini oluşturduğu doğru. Bu yüzden gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Bu noktada genç kullanıcılara interneti yasaklamaktansa nasıl önlemler alabileceklerini ve nasıl bu tehditlere karşı uyanık olmaları gerektiğini anlatmak daha faydalı.
Bu mümkün olabilir mi? Sakin bir kafayla düşünelim. Bunu kendi kendinize test etmeniz de mümkün. Her hangi bir hastalıkla ilgili küçük bir araştırma yapın. Araştırmanızın sonucunda kaç farklı tanı ve tedavi şekli bulacağınıza siz bile inanamayacaksınız. Herkesin bir web sitesi yapması son derece kolay, üstelik içeriği de kendi istediği şekilde kurgulayabilir. Buna hiçbir engel yok. Kurgulanan sitede yer alca olan bilgilerin doğruluğunu ancak yine kullanıcıların yargılayabileceğini biliyoruz. Ancak yargılayacak kadar bilgi ve birikim sahibi değilseniz, yazılanlara inanmanız işten bile değil. Bu yüzden internet üzerinde her yazılan doğrudur gibi kesin bir söylem son derece yanlış ve tehlikeli.
“Günde 2 bin dolar kazanıyorum” tadında yayınlanan çevrimiçi reklamlara kanıp o reklamların sayfalarını takip edip tuzağa düşen birçok internet kullanıcısı var. “Milyonerlerin e-ticaret sırları”, “evinizde günde bin dolar garanti” gibi reklamlar yüz milyonlarca insan tarafından görüntüleniyor ve bu tuzağa mutlaka birkaç bin kişi düşüyor. Bunların “küllüm yalan” olduğu gerçeğini canı yandıktan sonra anlayan insanlardan olmayın. Bu tür reklamların gerçek olan tarafı paraya ihtiyacı olan insanları tuzağa düşürerek gerçekten ilanlarında ifade ettikleri paraları kazanıyor olmaları. Ancak sizin değil, kendilerinin kazanıyor olmalarından bahsediyorum.
Eğer bir Whatsapp, Snapchat ya da BuzzFeed ya da Onedio gibi hizmet ve içerik konusunda birden sizi zıplatacak bir fikriniz yoksa bu da yalan. Öte yandan her internet girişimi en az 1 sene boyunca belli bir başarıyı yakalayamazsa yok olmaya mahkum olabiliyor. Bu da demektir ki bir sene boyunca fikrinizi geliştirmek ve gittikçe yükselen girişimci çıtasına ulaşabilmeniz hatta onu biraz aşmanız gerekiyor. Onun için “hemen para kazanırım” mantığıyla girişime bulunmak genellikle hüsranla sonuçlanan bir durum.
İnternet kalabalık bir yer. Her kalabalık ortamın son derece dezavantajlarla ve yalanlar dolu olabileceğini aklımızdan çıkarmamak gerek. Bizim tek yapmamız gereken biraz daha tetikte ve güvenli sularda dolaşmaya çalışmak. Tüm bu bilgilerin ışığında, her pırıltılı teklife de gözü kapalı yaklaşmamak birinci kuralımız olmalı.