Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, erken tanının hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, glokomun nedenleri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler aktardı.
Glokom, sıklıkla yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bir göz hastalığı olup belirli risk gruplarında daha sık görülmektedir. Glokomun zamanında teşhis edilmediğinde kalıcı görme kayıplarına neden olabileceğini vurgulayan Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, KozanBilgi.Net okurlarına düzenli göz kontrollerinin ve erken müdahalenin glokomun ilerlemesini durdurmada kilit rol oynadığını ifade etti.
40 YAŞ ÜZERİ KİŞİLERDE GLOKOM RİSKİ ARTIYOR
Glokomun ortaya çıkmasında çeşitli risk faktörlerinin etkili olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, “40 yaş üzerindeki kişilerde glokom riski artıyor ve risk yaşla birlikte daha da yükseliyor” uyarısında bulunarak glokom için risk oluşturan durumları şu şekilde sıraladı:
ERKEN TANI VE TEDAVİ İLE KALICI GÖRME KAYBI ÖNLENEBİLİYOR
Glokomda erken tanı, ciddi ve kalıcı görme kayıplarını önleyerek, görme yetisini korumak ve yaşam kalitesini artırmak açısından çok önemli. Glokomun ilerleyici yapıda olması, zamanla geri dönüşü olmayan görme kayıplarına yol açabildiği için erken tanı ve müdahalenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tamer Takmaz açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Özellikle risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli göz muayeneleri hayati önem taşıyor. Glokom, genellikle göz içi basıncının artması sonucu retina gangliyon hücreleri ve görme sinirinde hasar oluşturarak geri dönüşümü olmayan görme keskinliği ve görme alanı kayıplarına, körlüğe yol açabiliyor. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı görme kaybı önlenebiliyor. Düzenli göz muayeneleri, glokomun erken dönemde teşhis edilmesine olanak tanıyor.”
GLOKOM TEDAVİSİNDE BU YÖNTEMLER KULLANILIYOR
Glokom tedavisinin temel amacının, göz içi basıncını düşürerek görme sinirindeki hasarı önlemek veya mevcut hasarı sınırlandırmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tamer Takmaz, glokom tedavisinde kullanılan yöntemleri şu şekilde sıraladı:
Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:
Bayındır Sağlık Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası grup şirketlerinden olan Bayındır Sağlık Grubu, kısa sürede sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan deneyimli hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli rol oynamaktadır. Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da Fenerbahçe, Beşiktaş, İş Kule, Tuzla , Ataköy ve İzmir Alsancak olmak üzere 6 farklı lokasyonda bulunan Bayındır Diş Kliniklerinde de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.