YUNAN VE LATİN EDEBİYATI
Batı edebiyatının kaynağı eski Yunan ve Latin edebiyatlarıdır.Hz.İsa’nın doğumundan dokuz yüzyıl öncesine giden M.Ö.2.yüzyıla kadar gelen Yunan edebiyatının ana kaynağı da Homeros’un ilyada ve Odysseia destanları sayılır.
Yunan edebiyatı,didaktik türde Hesiodes;Lirik türde sapho,Pindoras;Fabl türünde aisopos gibi şairleri yetiştirdikten sonra 5.yüzyılda ‘’altın çağını’’yaşamıştır.
Tragedya’da Aiskhylos,Sophokles,Euripides;
Komedya’da Aristophanes,Menandros;
Hitabet alanında demosthanes;
Felsefe alanında Sokrates,Eflatun,Aristo
Tarih alanında Heredotos,bu çağın yetiştirdiği büyük isimlerdir.
Yunan tiyatrosunun ilk önemli trajedi yazarı Persler,Yalvaran Kızlar,Agamemnon gibi eserlerin yazarı olan Aiskhylos’tur.
Sophokles ,tragedi türünün en önemli ismidir.Kral Oidipus,Antigone,Trakkisli Kadınlar bu sanatçının eserleridir.
Euripides ise Elektra,İfijeni,Andromak gibi eserlerin ayzarıdır.
Yunan tiyatrosunda komedi türünün en önemli ismi Aristophanes’tir.Atlılar,Eşekarıları,Kuşlar,Kurbağ alar,Bulutlar oyunlarından bazılarıdır.
Aisophos (Ezop) masal türünün ünlü bir ismidir.
İskender’in ölümünden sonra Yunan edebiyatı bir kültür merkezi olan İskenderiye’de yeni bir döneme girmiş;M.Ö.2.yüzyıldan sonra da yerini Latin edebiyatına bırakmıştır.
Latin Edebiyatı Yunan kültür ve sanatının etkisinde gelişen bir edebiyattır..
Tragedya’da Ennius;
Komedya’da Plautus ve Terentius,
Hitabet alanında Cicero;
Felsefe alanında Seneca,
Tarih alanında Tacitus,
Latin edebiyatının yetiştirdiği en ünlü kişilerdir..
Yunan ve Latin edebiyatlarının mitoloji ile süslenmiş ürünlerinde doğa güzellikleri ile birlikte insanı buluruz.Onlarda,birçok serüvenlere atılan insanların sevgileri,yiğitlikleri,kinleri ve acıları yer alır.Bu sevgiler,yiğitlikler,kin ve acılarda,yazgılarda dönüp dolaşarak insanlıkta (humanizm) ve erdemli olma düşüncesinde birleşirler….
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.