Örümcek Maymun

Örümcek Maymun

ABONE OL
Haziran 11, 2024 07:38
Örümcek Maymun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Örümcek Maymun, Dünyadaki maymunlar grubunda yer alan, primat ailesi üyesi olan örümcek maymunu, Orta ve Güney Amerika’da yaşayan bir türdür. Bu ailenin 25 tane çeşidi vardır. Örümcek maymunu, yünlü örümcek maymunu, yünlü maymunu, sarı kuyruklu yünlü maymunu ve uluyan maymunda diğer türleridir. Örümcek maymunları Amerika’da yayılış göstermektedir. Yaşadıkları bölge Meksiko’nun güneyinden Bolivya ve Brezilya’nın güney kesimlerine kadar uzanmaktadır. Bu ailenin bütün türleri ormanlık alanlarda yaşamlarını sürdürürler.

Özellikleri Nelerdir?

Örümcek maymunlarının boyu 30-80 santimetre, kuyrukları ile 90 santimetreyi bulabilmektedir. Örümcek maymunlarının ağırlıkları 5-15 kilogram arasında değişmektedir. En büyükleri örümcek ve ulayan maymun türüne ait cinsler, aynı zamanda Amerika Kıtası’nın en büyük maymunlarıdır. Erkek maymunlar dişilerden daha büyük ve ağırdır. Renkleri gri, kırmızı, siyah ve kahverengi tonları arasında değişebilmektedir. Kolları ve bacakları uzun, elleri kancaya benzeyen ve başparmaklar geriye doğru kısalmıştır. Kuyrukları vücutlarının uzunluğuna eşittir. Ağız kısmında 36 adet dişi olan örümcek maymunlarının bazı türlerinde dişinin penise benzeyen bir klitorisi vardır. Örümcek maymungiller daha çok ağaçta yaşayan, gündüzleri aktif olan maymunlardır ve nadiren yere inerler. Bu maymunlar ağaç dalların arasında dört ayak üzerinde yürür veya daldan dala kollarıyla tutunup, sallanıp, atlamayla ilerlemeye çalışırlar. Bu ilerleme tekniği ile yakından bile akraba olmadıkları gibongillere benzerler. Sayıları 100 kişiye kadar varabilen gruplar halinde yaşarlar. Bu maymun grubu yem arayışında bazen daha küçük gruplara ayrılabilmektedir. Gruplar içinde yaşam diğer maymunlarla kıyaslandığında gayet barışçıl bir ortam mevcuttur. İletişimleri sesli bağırışmalar şeklinde gerçekleşir. Böyle yapılan iletişim ile diğer grupların yaklaşması engellenmiş olur ve ayrıca gruba ait bireyler bu şekilde bulunur. Örneğin, uluyan maymun cinsinin boğaz yapısı çok daha sesli bağırmaya yönelik gelişmiştir.

Örümcek maymun hepçil bir hayvandır ancak beslenmenin bitkisel ve hayvansal oranı mevsim şartlarına göre değişmektedir. Uluyan maymun ve örümcek maymunu türleri yaprakları yiyerek beslenir. Yünlü maymun ve yünlü örümcek maymunu türleri ise genellikle meyve ile beslenmektedir. Bu maymun türü çiçek, çekirdek ve başka bitki bölümleri ile de beslenirler. Bazen de böcek ve diğer küçük hayvanları da yiyerek beslenmektedir. Örümcek maymunları çok seyrek üremeleri ile de dikkati çeker; yalnızca yılda iki kez, 6 – 8 ay süren gebelikten sonra tek bir yavru doğururlar. Yavrularının bakımı tamamen dişi maymunun görevidir. Bir iki yıl içinde sütü bırakırlar ve 4 -7 yıl içinde ergenleşmektedir. İnsan himayesinde barınanlar 20-30 yıl yaşamaktadırlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP