Balık Olmayan Deniz Canlıları Hangileridir?

Balık Olmayan Deniz Canlıları Hangileridir?

ABONE OL
Haziran 12, 2024 08:15
Balık Olmayan Deniz Canlıları Hangileridir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balık olmayan deniz canlıları o kadar fazla ki, yapılan tahminlere göre; okyanuslarımızdaki türlerin sadece yüzde 5’ini keşfedebildik. Yani henüz keşfetmediğimiz milyonlarca çeşit balık ve balık türevi ilginç canlılar bulunuyor. Bu makalemizde, balık olmayan deniz canlıları ve ürünleri listemizle karşınızdayız.

Balık Olmayan Deniz Canlıları Listesi
Halitrephes Massi Denizanası
Noel Ağacı Kurtları
Vampir Kalamar
Pençe Istakozu
Fırfırlı köpekbalığı
Yapraklı Deniz Ejderi
Deniz Kalemi (Seapen)
Wobbegong
Dumbo Ahtapotu

Halitrephes Massi Denizanası

Halitrephes Massi denizanası olarak adlandırılan bu parlak renkli deniz sakini, Doğu Pasifik Okyanusu’nda yaşıyor ve insanlar tarafından nadiren görülüyor. Çarpıcı renk dizininin arkasında da ilginç bir sebep yatıyor. Besin maddelerini denizanasının vücudunda hareket ettiren kanallar ışığı yansıtır ve bu muhteşem görüntüyü oluşturur.

Noel Ağacı Kurtları
Karayipler’den Endonezya’ya kadar uzanan ılık, tropik sularda bulunabilen Noel Ağacı Kurtları, adını tepelerinden çıkan ağaç benzeri uzantılardan almıştır. Bu solucanın bir Noel ağacına benzeyen kısmı aslında ağızlarıdır ve tüylü kısımlar, yiyeceği sindirim sistemine doğru iten dokunaçlardır.

Vampir Kalamar

Vampir kalamar, 1.000 ila 1.500 metrelik okyanus derinliklerinde yaşıyor. Adını, saklanması gerektiğinde bir vampirin kara pelerini gibi tersyüz edip üzerini örtebileceği vücut kısımlarından alıyor. Vücut dokuları dikenlerle kaplı olan vampir kalamar yeterince sarsıldığı takdirde, yırtıcıları şaşkına çevirmek için kol uçlarından mavi biyolüminesan mukus fırlatır, böylece rahatlıkla gizlenir ve karanlığa doğru yüzebilir.

Pençe Istakozu

Sadece bir bakışla, korkunç pençe ıstakozunun adını nereden aldığını tahmin etmek oldukça kolay. Bu yaratık ilk kez 2007 yılında, Filipin açıklarında suyun 350 metre altında keşfedildi. Kesinlikle ürkütücü görünüyor, ancak endişe etmeye gerek yok. Bu garip deniz canlısı kör olmanın yanı sıra, sadece birkaç santimetrelik boya sahip (korkunç pençeler hariç).

Fırfırlı Köpekbalığı

Atlantik ve Pasifik Okyanuslarında yaşayan, köpekbalığına benzer bir kafaya ve yılanı andıran bir vücuda sahip olan fırfırlı köpekbalığı, balık olmayan deniz canlıları arasında en nadirlerinden biridir. Ayrıca bu canlıların 2,5 milyon yıldır okyanuslarda gezindiklerine inanılıyor.

Yapraklı Deniz Ejderi
Bu garip canlı, sürüklenen bir yosun parçası gibi görünebilir, ancak yalnızca Avustralya’nın güney ve batı kıyılarında bulunan yapraklı bir deniz otudur ve “yapraklı deniz ejderi” olarak adlandırılır. Havalı görünen yüzgeçleri, onun denizde mesafe kat etmesinin bir yolu gibi görünse de, aslında sadece bir kamuflaj aracı olarak kullanılıyorlar.

Deniz Kalemi
Deniz kalemi, birçok canlı polipin bir araya gelmesiyle oluşan “koloni” tipi bir organizmadır. Ana polip oluştuktan sonra, diğer polipler onun üzerinde oluşur ve bir araya gelerek zamanla daha da büyürler. Adını nereden aldığını söylememize gerek olmadığını düşünüyoruz, şekli tam anlamıyla tüylü bir kalemi andırıyor.

Wobbegong
Püsküllü wobbegong, Avustralya ve Yeni Gine açıklarındaki mercan resiflerinde yaşayan bir tür halı köpekbalığıdır (Deniz tabanında yaşar). Okyanusun dibinde yatar ve pusuda bekler, aradığı av yaklaştığında ise aniden harekete geçer ve bu şekilde beslenir.

Dumbo Ahtapotu

Bu küçük arkadaş okyanusun oldukça derinlerinde yaşıyor, derin derken 7000 metre derinliği kastediyoruz… Yüzmek için kulaklarını kullanan bu küçük şey, kurbanlarını bir bütün olarak yutmaya alışık olmasına rağmen çok tatlı biri. Endişelenmeyin, en fazla 20 santimetrelik bir uzunluğa ulaşabiliyor. Bilim insanları onun hakkında çok fazla şey bilmiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP