Menopoz, 45-55 yaş arası görülmektedir. Bu dönemde kadınlar kemik erimesi, ateş basması ve terleme, duygu ve mizaç değişiklikleri, huzursuzluk, yorgunluk, depresyon, çarpıntı,uykusuzluk, aşırı sinirlilik hali, cinsel isteksizlik ile karşı karşıya kalırlar. Menopozla birlikte azalan östrojen hormonu nedeni ile kemik metabolizmasında önemli rol oynayan kalsiyum, fosfor emilimi azalır ve osteoporos (kemik erimesi) riski artar. Yaşın ilerlemesine paralel olarak metobolizma hızı da yavaşlar. Hormonal değişime bağlı olarak menopozda şişmanlık sıkça karşılaşılan bir problemdir. Özelikle bel çevresinde kalınlaşma ve karın bölgesinde yağlanma görülür. Bu sebeple menopoza girmeden önce bir kadının beslenme alışkanlıklarını düzene sokarak kilo vermesi ve aktivitesini arttırması sağlıklı olması için gerekir. Kadınlarda yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonun azalması ile menopoz başlamakta ve bu dönemden sonra kilo alma etkisi ile de kalp-damar hastalıklarında hızlı bir artış meydana gelmektedir.
NASIL BİR DİYET PROGRAMI UYGULANMALI?
1. Kemik erimesine karşı süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların diyette yer alması şarttır. Günde mutlaka 1 bardak süt içmeli, 1 kase yoğurt ve 50 gram peynir yemelisiniz.
2.Kalp-damar hastalıkları ve kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olan omega-3 yağ asitleri yeterince tüketilmelidir. Haftada en az 2-3 porsiyon balık (tercihen ızgara) yiyerek omega-3 yağ asitleri ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
3.İyi bir E vitamini içeriği olan yağlı tohumlulardan (fındık, yer fıstığı, badem, ceviz ve soya ürünleri) günde bir avuç tüketilmelidir.
4.Kırmızı et yerine daha çok balık, tavuk tercihiniz olsun ve yanında makarna pilav yerine sebze tüketin.
5.Aşırı kafein tüketilmemeli, kafein içeren çay, kahve, kola vs. tüketimi sınırlanmalıdır.
6.Aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır, çünkü menopozdan sonra, yağ dokusunda bulunan östrojenden de faydalanılır.
7.Bu dönemde özellikle E vitamini, C vitamini, gerekliyse B12 ve demir, çinko, D vitamini takviyeleri gerekebilir.
MENOPOZ ŞİKAYETLERİNİ AZALTAN BESİNLER
SOYA
Menopoz sonrasında kadınlarda kalp hastalıklarına yakalanma riski artar. İşte soya proteini burada devreye girer. Antioksidan özelliği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Soya ürünleri, kolestrolün düşürülmesinde, kemik yapısının güçlendirilmesinde ve sıcak basmalarının azaltılmasında etkilidir.
OMEGA 3
Osteoporoz ve kalp damar hastalıklarındaki koruyucu etkisi nedeniyle omega 3 yağ asitlerinden zengin yiyecekler tüketin.Ceviz, balık, ayçiçek yağı, soya yağı, ayçekirdeği, badem bu yiyeceklerden bazılarıdır.
KETEN TOHUMU
Östrojene benzer maddeler içerdiği ve menopoza bağlı gelişen şikayeleri azalttığı için rahatlıkla tüketebilirsiniz.
A, C VE E VİTAMİNLERİ
Bu antioksidan vitaminler cilt için altın değerindedir. Hücre oluşumunu sağlarlar, saçları korurlar ve yaşlanma sürecini geciktirirler. Özellikle C vitamini ciltteki lekeleri azaltır, hücre yenilenmesini ve kollajen oluşumunu sağlar.
FİZİKSEL AKTİVİTE ÇOK ÖNEMLİ
Kadınların bu dönemlerinde fiziksel aktivite ve spor yapmaları büyük önem taşır. Yapılan egzersizle vücut ağırlığını koruyarak, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski azaltılabilir. Her gün düzenli olarak 45 dakika yürüyüş yapmak ya da haftada 4 gün 1 saat süre ile spor salonunda yapılan aerobik ve direnç egzersizleri ile menopoz sürecinin daha rahat geçmesi sağlanabilir.
Şamdan Plus / Banu Kazanç
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.