Botox yüzdeki kırışıklıkların ve çizgilerin tedavisinde oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir.
Botox hangi kırışıklıkların tedavisinde kullanılır?
Botox tedavisine en iyi cevap veren kırışıklıklıklar alın göz etrafı ve kaşların arasındaki kırışıklıklardır. Botox ayrıca gülme çizgileri, boyun ve ense kırışıklıklarının tedavisinde de kullanılabilir.
Botox tedavisi ne zamandan beri uygulanmaktadır?
Botox uzun yıllardır göz uzmanları tarafından şaşılık ve göz tembelliğinin tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır. Son yıllarda yüz mimiklerine bağlı kırışıkları iyileştirmedeki belirgin etkisinden dolayı Botox’ un kullanımı artmıştır.
Kırışıklıklar nasıl oluşur?
Kırışıklıkların bir bölümü deri altında yer alan kasların kasılması sonucu derinin ekilmesiyle oluşur. Bu kasların gevşemesi kırışıklıkların azalması ya da tamamı ile ortadan kalkmasına neden olur.
Botox nasıl etkili olur?
Botox botilinum toksin A içeren bir ilaçtır. Ayrıca Dysport ® da farklı şekilde saflaştırılmış botilinum A içerir. Bu toksin Clostridium botulinum denen bir bakteri tarafından üretilir ve botilusmus denen tehlikeli bir hastalığa neden olur. Botilinum toksin nöromüsküler blokaj yapan bir ajandır, yani kasa enjekte edildiğinde kasta felce neden olur, bunu sinirle kas arasıdaki iletişim boşluğuna asetil kolin denen maddenin salınmasını engelleyerek oluşturur. Kaslar sinir tarafından uyarılamayınca da felç oluşur.Sinir yenilendiğinde ise kas yeniden alışmaya başlar.
Aynı mekanizma ile sempatik sinir uçlarını bloke ederek aşırı terlemenin tedavisinde de kullanılabilir.
Botox dermatolojide başka hastalıkların tedavisinde kullanılıyor mu?
Evet. Botox aşırı terleme tedavisinde de kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Botox tedavisi nasıl yapılır?
İşlem basittir ve ofis ortamında uygulanabilir. Anestezi gerektirmez. Botox uygulaması acısızdır ve injeksiyon yerinde herhangi bir iz bırakmaz. Uygulama sırasında Çok küçük miktardaki Botox ince iğnelerle derinin hemen altındaki kaslara injekte edilir. Uygulamadan sonra uygulanan alanda herhangi bir değişiklik olmaz ve günlük normal aktivitelere hemen önlebilir.
Botox’un etkisi ne zaman başlar ve ne kadar sürer?
Botox’ un etkisi 2-7 günde görülür. Bu etki 3-6 ay süre devam eder, daha sonra yeni enjeksiyonlara ihtiyaç duyulur. Yapılan alışmalar ardı ardına yapılan enjeksiyonların, tedaviler arasındaki aralığı uzattığını göstermiştir.
Uygulamadan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
Botox’ un maksimum etkisini göstermesi için konuya dikkat edilmelidir. İlk olarak tedavi alanına 2-3 saat dokunulmamalıdır. İkinci olarak hasta 2-3 saat boyunca dik pozisyonda kalmalıdır. 3. olarak hastaların 2-3 saat boyunca bu kaslarını alıştırmaları istenmelidir. Bu işlem Botox’ un uygun kas ve sinirler tarafından alınmasını sağlar. Kaşlar arasında ki kırışıklıklar için kaş atma, alın kırışıklıkları için kaş kaldırma ve göz kırışıklıkları için gözleri kısmak maksimum faydayı sağlar.
Botox’un yan etkiler nelerdir?
Toksin çok düşük miktarlarda enjekte edildiği için, tedavi güvenli yan etkiler minimaldir. Enjeksiyon sırasında hafif yanma hastaların yarısında meydana gelir. Nadiren enjeksiyon alanında morarma olabilir. Morarma özellikle aspirin alanlarda görülür. Diğer yan etkileri göz kapağı ve kaşlarda düşüklüğe neden olmasıdır. Göz kapağı düşüklüğü % 1 oranında görülür. Ortalama dört haftada geriler.
Botox kimlere uygulanabilir?
Botox hemen hemen herkese uygulanabilir. Hatta Alaskalı gebe bir bayanda Botox uygulanmış, hastada botilismus ( Botox zehirlenmesi ) belirtileri görülmüş, fakat bebeği sağlam doğmuştur. Bu zehirlenmeye yol açan toksin ile Botox aynıdır, fakat zehirlenmeye oldukça yüksek dozları neden olur. Bu nedenle Botox oldukça güvenli bir ajandır.
Botox uygulaması basit bir prosedür olduğundan muayenehane koşullarında kolaylıkla uygulabilir, Böylece hastaların zaman kaybetmesi engellenir. Uzun süre içinde gelişen kırışıklıklar, botox tedavisiyle bir haftada düzelir. Eğer botox tedavisi uygun kırışıklıklara uygulanırsa, sonu diğer kozmetik yöntemlerle elde edilemeyecek kadar başarılıdır.