Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuri Ceydeli, menopoz ve bu dönemde alınabilecek tıbbi destekle ilgili şu bilgileri verdi…
“Genel sağlık sorunlarının giderilmesini amaçlıyoruz”
“Menopoz Check-up uygulaması menopoza girmiş kadınlara gerçekleştiriyoruz. Menopoz Check-up ile kadınların bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmesini, jinekolojik hastalıkların erken tanısı ve tedavisini, meme sağlığının korunmasını, kemik erimesi, ateş basması, sinirlilik, uykusuzluk gibi genel sağlık sorunlarının giderilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Menopoz Check-up, adet düzensizlikleri başlar başlamaz da yapılabiliyor. Menopoz Check-up; menopoza giren kadınların yanı sıra menopoz öncesi adet düzensizlikleri başlamış ya da ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınlara da uygulanabiliyor…
Süreç nasıl işliyor?
Check-up sürecinde biyokimya, meme ultrasonu, mammografi, gerekirse kemik yoğunluğu, jinekolojik muayene ve smear testi gibi ilgili tüm incelemeler gerçekleştiriliyor. Sonuçlar tek merkezde değerlendiriliyor. Ekibin doğal üyelerini kadın doğum hekimi, genel cerrah, dahiliye uzmanı, radyolog, fizik tedavi uzmanı, psikolog veya psikiyatri uzmanı oluşturuyor. Menopoz Check-up; radyoloji, biyokimya, nükleer tıp, patolojik incelemelerin planlanmasına bağlı olarak aynı gün içinde tamamlanabiliyor ya da iki üç gün sürebiliyor.
Tüm rahim kanserlerinin yüzde 95’i, menopoz döneminde görülüyor”
Rahim kanserlerinin yüzde 95’i menopoz döneminde görülüyor. Menopoz döneminde belirli tip kanserlerde yaşla birlikte artış görülüyor. Jinekolojik kanserler denildiğinde; rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserleri ile vajen girişinde meydana gelen kanserler, vajen kanserleri ve tüplerden kaynaklanan kanserler akla geliyor. Tüm rahim kanserlerinin yüzde 95’i, 40 yaşın üstünde, yani menopoz dönemindeki kadınlarda görülüyor. Rahim kanseri ise menopoz döneminde en sık rastlanan jinekolojik kanser türü.”