Sperme Karşı Direnç Gösteren Yumurtaya Uygulanan Elektroşok (Piezo Elektrik) Yöntemi ile Gebelik Elde Edilebiliyor.
Türkiye’de de uygulanmaya başlanılan yöntem ile 400 vakada yüzde 30 oranında bir başarı sağlandı. Türk bilim adamı Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Baltacı ve ekibi tarafından uygulanan yöntem yurt dışında da 3-5 yıldır uygulanıyor. Başarısız tüp bebek denemeleri düşükler ya da gebe kalamama gibi sorunların nedeninin kesin olarak belirlenmesi ve tedavi seçeneğinin ona göre şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Baltacı bazı çiftlerde yumurta ve sperm kalitesi normal olmasına rağmen yumurtanın sperme direnç göstererek döllenmeye engel olabildiğini anlattı. Baltacı bu durumun da gebelik oluşumunu engellediğini ve gebelik sağlanabilmesi için elektroşok yöntemi kullanıldığını belirtti.
Bu hikayeye sahip olan çiftlerde tüp bebek uygulaması yapılmadan önce anne adayının yumurtalarının toplandığını ve erkekten de sperm alındığını anlatan Baltacı’nın verdiği bilgiye göre süreç şöyle işliyor:
”Sperm ve yumurta alındıktan sonra mikroenjeksiyon işlemi (ICSI) gerçekleştiriliyor ve dölleme işlemine geçiliyor. Ancak dölleme işleminde yumurta direndiği için bölünme gerçekleşmiyor. Tıpta ‘Total Fertilization Failure/Döllenme kaybı (TFF)’ denilen durumun üstesinden gelinebilmesi için elektro şok diye tanımlanan uygulama kullanılıyor.
Yumurta hücresine sperm ile döllendikten sonra aynı kalbi duran hastaya elektro şok verildiği gibi spermin yumurtayı döllemesine yardımcı olmak üzere piezo elektrik denilen mikrovolt düzeyindeki elektrik akımı veriliyor. Alternatif ve doğru akımlar hücreyi polarize ederek sperm ve yumurta hücrelerinin çekirdek membranlarını etkileyerek sperm ve yumurta hücrelerinin DNA’larının birleşmesini sağlıyor ve ayrıca hücrenin döllenme ve bölünmesi ile ilgili mekanik sistemi uyarıyor.”