Kadınlar erkeklerden iki kat fazla endişe ve heyecan duygusuna sahip.
Kadınlar en çok çocukları, ailesi, eşi, geleceği, işi ve ekonomik durumu için endişe duyuyor. Yapılan araştırmalar bu durumun hormonal ve sosyal beklentilerden kaynaklandığını ve tiroid bezinin de bu etkide rol oynadığını gösteriyor…
Yapılan araştırmalara göre kadınların endişeli haline hormonal farklılıklar ve sosyal beklentiler yol açıyor. Aynı zamanda bazı üretici hormonların örneğin progesteron ve östrojenin kaygıya neden olabildiği üzerinde duruluyor. Kaygıya neden olan bir diğer hormon da tiroid bezinden geliyor. Yani troidiniz çalışmıyorsa erkeklerden çok kadınlarda bu durum kaygıya neden oluyor.
KAYGI DÜZENSİZLİĞİ YAŞIYORLAR
Çok sayıda kadın kaygı düzensizliği yaşıyor. Özellikle orta yaş kadınlarının ruhsal yaşamlarında yaşanan değişimler onları daha endişeli olmaya sevk ediyor. Büyük kentlerde yaşayan kadınlarsa bu durumdan daha fazla etkleniyor. Hayat beklentisini gerçekleştiremeyen çalışan ve ayakları üzerinde durmaya çalışan kadın ağırlıklı olarak gelecek endişesi taşıyor. Strese daha açık oluyor. Bu da beraberinde bazı psikomatik kaynaklı sorunlara zemin hazırlıyor.
KALP KRİZİ RİSKİ
Endişe bozukluğu ve kalp krizi arasındaki ilişkiyi ortaya koyan Güney California Üniversitesi’nin çalışması endişeli insanların, kalp krizi geçirme riskinin diğer insanlardan % 30 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 12 yıl boyunca süren araştırmanın sonuçları, endişe halinin tehlike sinyalleri göndererek vücudu tehlike içinde olduğu yönünde uyardığı ve vücudun bu yönde tepki verdiğini gösteriyor. Bu durumsa kalbi olumsuz etkiliyor.
30’LU YAŞLARDA ARTIYOR?
YAŞLANMA ENDİŞESİ
Kırışıklıkların kendini göstermesi ve hormonal değişimlerin kendini hissettirmeye başlamasıyla kadının endişesi artıyor. Pek çok kadın bu endişeyi erken dönemde yaşıyor. Özellikle orta yaş kadınlarının en çok endişe ettiği durumların başında yaşlanma ve menopoz dönemi geliyor. Gençliğiyle birlikte güzelliğini ve gücünü yitireceği düşüncesiyle endişe çığ gibi büyüyor.
YALNIZ KALMA ENDİŞESİ
Yalnız kalma korkusu kadınlar üzerinde endişe yaratan bir başka faktör.Özellikle Türk kadınları bu endişeyi aile odaklı yaşadığı için çok daha fazla taşıyor.Yaşamını çocukları, ailesi, kocası ya da anne ve babası üzerine kuran kadının yalnız kalma ve kendi kendine yetememe korkusu endişeyi doğuruyor.
KİLO ALMA ENDİŞESİ
Orta yaşla birlikte kadınların ¤¤¤¤bolizma hızında yavaşlama ve hormonal değişikler gözlenir. Bu süreçte kadınlar kilo almaya daha eğilimlidir. Endişenin kadınlar üzerinde uyguladığı baskı yeme bozuklarını ortaya çıkarırken süreç içinde kilo alımı daha da kolaylaşmaktadır.
HAYATI KAÇIRMA ENDİŞESİ
Kentte yaşayan çalışan kadının mesleki ve sosyal beklentiler içinde ertelediği aile kurma fikri 30’lu yaşlarda endişe halini doğuruyor. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların geç kaldığı düşüncesinin yarattığı panik endişeyi beraberinde getiriyor.
YARDIM ALABiLiRSiNiZ
Endişe durumu bedenimizde bulunan alarm sisteminin aktive olmasına bağlıdır. Bu aktivasyon bazen aşırı derecede harekete geçer ve kişi durumun farkına varmayabilir. Endişe belirtileri kişinin fonksiyonlarını engellemeye başlıyorsa iş, aile ve sosyal ilişki alanlarındaki fonksiyonlarını ele geçirmeye başlıyorsa o zaman kişi tedavi görmeye başlamalıdır.
NE YAPILMALI?
Panik yapmayın. Temponuzu düşürün, yavaşlayın. Nefes egzersizleri yapın. Kahveyi azaltın, alkolü hayatınızdan çıkarın. Aşırı kilo ya da zayıflıktan kaçının. Sağlıksız diyet uygulamayın, bol sıvı alın.
DOĞURDURU SAĞLIK SORUNLARI
Bağırsak sorunları
Migren atakları
Yorgunluk
Depresyon
Kas ağrıları
Sindirim şikayetleri
Reflü
Baş dönmesi
Kilo sorunları