İnsan Vücudu ve Genel Özellikleri

İnsan Vücudu ve Genel Özellikleri

ABONE OL
Kasım 10, 2023 17:08
İnsan Vücudu ve Genel Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsan vücudu çeşitli kimyasal ve fiziksel olaylarla canlılığını sürdüren sistemler ve bu sistemleri meydana getiren organ ve dokulardan oluşan canlı bir organizmadır. Vücudumuzdaki bütün organ ve sistemler bir uyum içerisinde çalışır ve insan vücudunun canlı ve sağlıklı kalması için görev yaparlar. Bütün organlar kan damarları ve sinirlerle birbirlerine bağlıdır. Bu nedenle insan vücudunu meydana getiren organ sistem ya da dokularda meydana gelen her hangi bir sorun bütün vücudu etkileyebilir.

İnsan vücudunun temel yapı birimi hücredir ve yetişkin bir insanda yaklaşık olarak 100 trilyon hücre vardır. Hücreler oluşturdukları dokuya göre farklı özellikler gösterebilirler. Doku bitki hayvan ve insan organlarını meydana getiren şekil ve yapı bakımından benzer olup aynı vazifeyi gören birbirleriyle sıkı alakaları olan aynı kökten gelen hücreler topluluğudur. Dokular da biçimsel ve işlevsel birimler olan organları oluştururlar. Fizyolojik olarak aynı işlevi gören yapısal organ birlikleri de vücudun sistemlerini meydana getirmektedir.

Vücudumuzun sağlıklı ve olağan bir büyüme ve gelişme gösterebilmesi vücudumuzdaki sistemler ve organlarımız görevlerini eksiksiz olarak yerine getirirlerse mümkün olabilir.

Vücudumuzdaki Sistemler

Hareket ve Destek Sistemi (İskelet ve Kas Sistemi)
Sindirim Sistemi
Dolaşım Sistemi
Boşaltım Sistemi
Solunum Sistemi
Lenf Sistemi
Üreme Sistemi
Sinir Sistemi

İskelet sistemi ve kaslar vücudun hareket sistemini oluşturur. İskelet sistemi vücudu birbirine bağlayarak ayakta tutar. Kaslar da vücudun hareket etmesini sağlar. Solunum sistemi hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijeni alıp karbondioksit gibi zararlı gazları da vücuttan uzaklaştırmakla görevlidir. Sindirim sistemi almış olduğumuz besin maddelerinden ihtiyacımız olanları ayıklayarak kullanılabilir halde dolaşım sistemine verir. Dolaşım sistemi de hücrelerin gereksinim duyduğu besin maddelerini ve oksijeni hücrelere taşır. Artıkları da hücrelerden alıp boşaltım sistemine ulaştırır. Boşaltım sistemi artık ve zehirli maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırmakla görevlidir.

Vücudumuzdaki Sistemlerin Görev ve Özellikleri

İnsan vücudundaki sistemler fizyolojik olarak aynı işlevi gören yapısal organ birlikleridir. Mükemmel bir organizma olan insan vücudunda vücudun yaşamsal faaliyetlerini sağlıklı ve yeterli seviyede devam ettirebilmesi için bütün organların sağlıklı olarak çalışması gerekir. Organların sağlıklı ve birbirleriyle uyumlu hareket etmeleri sistemlerin sağlıklı olmasını vücudumuzdaki sistemlerin sağlıklı çalışması da bütün vücudumuzun sağlıklı olmasını sağlar.

Sindirim Sistemi: Vücuda alınan besin maddelerinin ve içeriklerinin kana ve hücrelere geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılması işlemine sindirim bu olayı gerçekleştiren sisteme de sindirim sistemi denir.

Dolaşım Sistemi: Sindirilmiş besin maddelerinin ve oksijenin hücrelere ulaştırılmasını ve hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin hücrelerden uzaklaştırılmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir.

Boşaltım Sistemi: Sindirim yoluyla kana ve hücrelere ulaşan besin maddeleri enerji verici onarıcı ve düzenleyici olarak kullanıldıktan sonra ortaya çıkan fazla su ürik asit madensel tuzlar ve karbondioksit gibi atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasından sorumludur.

Sinir Sistemi: Canlıların içsel ve dışsal çevresini algılamasına yol açan bilgi elde eden ve elde edilen bilgiyi işleyen vücut içerisindeki hücreler ağı sayesinde sinyallerin farklı bölgelere iletimini sağlayan organların kasların aktivitelerini düzenleyen sistemdir.

Solunum Sistemi: Vücut için hayati öneme sahip olan oksijen gazı ile karbondioksit gazının yer değiştirmesini sağlar. Havadaki oksijenin kana karışarak hücrelere ulaşmasından ve hücrenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan karbondioksit gazının da dışarıya atılmasından sorumludur.

Lenf Sistemi: Lenf damarları ve lenf düğümlerinden meydana gelen lenf sistemi vücudun yağ protein ve su dengesinin sağlanması savunma sisteminin desteklenmesi gibi görevlerde yer alır.

Üreme Sistemi: Üreme bir canlının neslini devam ettirmesi olayıdır. Neslin devamından sorumlu olan sisteme üreme sistemi denir. Kadın ve erkekte üreme sistemleri birbirinden farklıdır.

İskelet Sistemi: İskelet sistemi canlı organizmaya fiziksel olarak destek sunan iç organların korunmasını sağlayan ve çoğunlukla minerallerdan oluşan eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş etrafı kaslarla sarılı destek yapıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP