Beihai Parkı

Beihai Parkı

ABONE OL
Eylül 3, 2023 14:47
Beihai Parkı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili izyiciler. “Çin’deki Dünya Mirasları” programında yine birlikteyiz. Bugünkü programda sizlere Çin’in önemli tarihi eserler listesine alınan Beihai Parkı ve Tuancheng Adası’nı tanıtacağım.

İlk olarak sizlere Beihai Parkı hakkında bilgi veriyorum. Beihai Parkı, Beijing şehrinin merkezinde yer alan ve dünyaca meşhur olan Yasak Kent’in kuzeybatısında yer alıyor. Liao hanedanlığı döneminde inşa edilen Beihai Parkı, Çin’deki en eski imparatorluk bahçesi olarak 800’den fazla yıllık geçmişe sahiptir.
700 bin metrekarelik alanda kurulan Beihai Parkı’nın yarısından fazlası, Taiye Gölü’den oluşuyor. Ming hanedanlığı döneminde, Beihai, Zhonghai ve Nanhai adlı üç göl, “Üç Deniz” veya “Taiye Gölü” olarak adlandırıldı ve gölün çevresiyle birlikte imparatorluk bahçesi olarak kullanıldı. Çin Cumhuriyeti’nin ilk kurulduğunda, Zhonghai ve Nanhai bahçesi birleşerek Zhongnanhai bahçesi haline getirildi. Beihai Parkı ise ayrı bir park oldu.
Taiye Gölü’nün güneyindeki Qionghua adası, parkın merkezinde bulunur. Qionghua adasının oiğer adı ise uzun ömürlülük anlamındaki Wanshou Dağı. Qionghua adasının zirvesinde Qing Hanedanlığı Shunzhi döneminde M.S 1651 yılında inşa edilen 35.9 metre yüksekliğinde bir beyaz pagoda bulunur. Wanshou Dağı’nın güneyindeki en büyük yapı, Yongan Tapınağı’dır. Tapınakta Falun, Zhengjue ve Pu’an sarayları ile Çan ve Davul Kulesi bulunur. Sarı, yeşil ve mor renkli kiremit tuğlaların kullanıldığı bu saraylar, Wanshou Dağı’nın eteğinde bulunur. Dağın zirvesinden bakılırsa, pırıl pırıl parlayan renkli saraylar çok görkemli görülür. Yongan Tapınağı’nın batısındaki Yuexin Sarayı, imparatorun çalışma yeridir. Sarayın arkasındaki Qingxiao Kulesi, imparator ve imparatoriçenin kar manzarasını seyretmesi için inşa edilen bir yapıdır. Dağın batısında Linguang Sarayı ve Yuegu Kulesi bulunur. İmparatorun özel kütüphanesi olan Yuegu Kulesi’nde Çin’deki hat sanatlarının şaheserleri korunurdu. Wang Xizhi, Wang Xianzhi ve Wang Xun dahil Çin’in eski çağındaki ünlü hattatların değerli eserleri de burada korunuyordu. Beihai gölünün kuzeyindeki en büyük yapı, Jingxin Bahçesi’dir. Bir hektar yüzölçüme sahip Jingxin Bahçesi, Qing Hanedanlığı döneminde veliahtların özel öğrenim gördüğü yerdi. Ünlü imparator Qianlong da burada çalgı çalarak kitap okurdu. Bu nedenle, burası İmparator Qianlong’un Küçük Bahçesi olarak da adlandırılıyor. Bunun yanı sıra, Dokuz Ejderha Duvarı, Beş Ejderha Pagodası ve Chanfu Tapınağı dahil yapılar, Beihai Parkı’na renk katar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP