Mahatma Gandi (1869-1948)
Büyük yüce ruh anlamına gelen Mahatma ünvanına layık görülen Gandi, Hindistan`ın Britanya İmparatorluğu`ndan bağımsızlık kazanma mücadelesinin lideridir. Hayatı boyunca şiddet ve terörizmi reddetmiştir. Bir suikast sonucu öldürülmüştür. Sivil itaatsizlik akımının en önemli figürüdür.
Vejeteryanlığı ile ünlü Gandi`nin Hindistan`ın lideri konumuna gelmesini sağlayan üyesi olduğu ilk dernek et yemeyenler derneğidir. Derneğin liderliğine kadar yükselen Gandi hayatı boyunca, Hint halkının haklarını savunmuş ancak yine bir Hintli tarafından öldürülmüştür.
Gandi`nin Britanya hükümetine karşı kazandığı en büyük zaferlerden biri toprak anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile toprak sahipleri, işçilerin grev ve protestoları sonucunda, bölgenin yoksul köylülerine daha fazla yardım edeceklerine, ürettiklerini tüketebileceklerine ve kıtlık bitene kadar vergileri kaldıracaklarına dair bir anlaşma imzaladı.
İşte bu karışıklık esnasında insanlar, ona Baba ve Mahatma (Yüce Ruh) diye hitap etmeye başladılar. Gandi`nin büyük başarıya ulaşan işbirliği yapmama silahı sayesinde İngiliz ürünleri boykot edildi ve bağımsızlık hareketi böylece başlamış oldu.
Hint halkı, kendi dokudukları khadi kumaşını kullanarak, yabancı ürünleri boykot ettiler. Geniş katılım sonucu başarıya ulaşan barışçıl boykot, daha sonra şiddete dönüştü. Kampanyasını sona erdiren Gandi, 1922`de tutuklanarak 6 yıl hapis cezası aldı.
Hindistan`da siyasete atıldıktan sonra 1934 yazında 3 başarısız suikast girişimine uğradı. Ülke yönetiminde söz sahibi olan Gandi, Hindistan`ın ikiye bölünmesine şiddetle karşı çıkıyordu. Ancak, şiddet olayları ile çalkalanan ülkede 1946 ile 1948 yılları arasında 5 binden fazla kişi öldü.
30 Ocak 1948`de ise ülkenin bölünmesinden onu sorumlu tutan biri tarafından vurularak öldürüldü.
Siyaset, devlet ve halk, Gandi`nin ölümünden sonraki şoku üzerinden atamadı; o öldükten sonra babamız öldü şeklinde yorumlar yapıldı.