Gasgas Dönemi

Gasgas Dönemi

ABONE OL
Ağustos 21, 2023 16:53
Gasgas Dönemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GASLAR (GASGASLAR) DÖNEMİ

Bölge’nin ilk sahibi Gaskalar (Gas Türkleri) dir ki M.Ö. 1330 da Eti hakimiyetine girmişlerdir.

Tarih arşivlerinde ve mevcut kaynaklarda Gas veya Gasgas ismi verilen kavime ait günümüzde çok az bilgi bulunmaktadır.

Kaynaklar Sümerlerin son dönemlerinde Mezopotamya’da oturan ve M.Ö. 2000 yıllarında Sümerlerin kuzeyindeki dağlık bölgede Gasi Devletini kuran Gasgas’ların çok iyi ata binmeleri savaşçı olmaları ve deri ile kürklerden oluşan giysiler giymeleri nedeniyle bir Türk kabilesi olduklarını yazmaktadır.

Gasgaslar M.Ö. 1.400 yıllarında Etiler’in Anadolu’nun büyük bir kısmında hüküm sürdükleri devirlerde doğuda Kızılırmak’ın doğu tarafları ve Pont havalisi batıda Bolu ve Adapazarı havalisi kuzeyde Karadeniz güneyde de Koçhisar ve Tuz gölü arasında kalan bölgeye yerleşmiş ise de 1994 yılında Devrekani ilçesi Kınık köyünde yapılan arkeolojik kazılarda M.Ö. 3.000 yıllarına ait Hitit savaşçı heykeli ile bazı eşyalara rastlanmış kazıların devamı halinde Hitit Kral Mezarlarının ortaya çıkarılacağı kazı başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu Tarafından ileri sürülmüştür. Gasgaslar uzun yıllar doğunun en güçlü devletleri olarak gösterilen Mısır Kalde Suriye ve Etiler ile zaman zaman savaşmış zaman zaman da sosyal ve ekonomik işbirliğine girerek bu devletlere kendisini kabul ettirmeyi başarmışlardır.

Yapılan araştırmalarda tarihçiler Gasgasların cesur ve savaşçı bir kavim olup komşu devletlerle sürekli savaştıklarını Suriye ve Mısır’a kadar ilerleyerek Anadolu’nun büyük bir kısmı ile güneyde bulunan devletleri işgal ettikleri ve yıllarını savaşarak geçirdiklerini yazmaktadır.

Gasgasların bölgede oturan ilk kavim olması nedeniyle yapılan bütün araştırmalar bilinen mevcut kaynakların dışına çıkmamaktadır.

Etiler bölgede bir asırdan fazla kalmışlar ve Torlar tarafından Güney Anadolu’ya atılmışlardır. Torlar Paflagonyayı istila ettikten sonra bölgenin tarihi 400 yıl süren karanlık bir devir geçirmiş olmaktadır. Bu müddet içinde bir kısım kavim ve milletler aynı sahaya gelip yerleşmiş ve zamanla münkariz olmuşlardır.

M.Ö. 1.100 de bu bölgeye gelen Paflagonyalılar 700 de Kimmerler tarafından yok edilmişlerdir. Kimmerler de M.Ö. 584 de Lidyalılar tarafından atılmışlardır.

Lidyalılardan sonra 546 da İranlılar buraya gelmişler 377 de Paflagonyanın bir kısmını alan Kapadokyalılar 362 de aynı yerleri tekrar İranlılara bırakmaya mecbur kalmışlardır.

İskender Paflagonya- Kastamonu’yu zaptedememiş ise de onun kumandanı Antigon istilaya muvaffak olmuş Helenlerden sonra 183 de Pontuslar bölgeyi ve sahillerini almışlar 200 de Galatyalılar Ilgaz’ın güneyini ele geçirmişler 120 de Pontuslara vermişler 104 de bölge Pontuslardan Bitinyalılara geçmiştir. Bitinyalılar 64 de Romalılara yaptıkları savaşta yok olmuşlardır.

Romalılar Kastamonu dahil bölgeyi tamamen işgal ettikten sonra Taşköprü’yü hükümet merkezi yapmışlar bu şehre General Pompe aldığından Pompei Polis adını vermişlerdir. M.S. 395 de Bizans adını alan Doğu Roma İmparatorluğu 1100 e kadar bölgeye hakim olmuş fakat o tarihte Danişmentlilere terk etmeye mecbur kalmışlardır

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP