Bir milletin dili, tarihi ve edebiyatı son derece önemlidir ve eğitim süreci içerisinde öğrencilere bu üç alanda iyi bir eğitim verilmelidir.
Öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı dersleriyle ortaöğretimde tanışmaktadır. Dokuzuncu sınıfta başlayan Edebiyat dersleri on ikinci sınıfa kadar devam etmekte ve üniversiteye giriş sınavlarında da ayrı bir sınav olarak öğrencilerin karşısına çıkmaktadır.
Bazı öğrencilere edebiyat, çok geniş konuları içeren zor bir ders gibi görünebilmektedir. Oysa edebiyat, doğru öğrenme teknikleri ve çalışma yöntemleri sayesinde son derece eğlenceli bir ders haline getirilebilir.
Edebiyat Konularını Dönemlere Ayırın
Edebiyat nasıl çalışılır sorusuna cevap arayan öğrenciye yardım edebilecek ilk kişi yine kendisidir. Çalışmaya önyargılarından sıyrılarak başlaması gereken öğrencinin edebiyat konularının zor ve karmaşık olduğu yönündeki yanılgısını bir kenara bırakması gerekmektedir.
Edebiyata çalışırken sonraki aşama konuları parçalara bölmektir. Türk edebiyatı ‘Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’ bölümlerine ayrılır. Edebiyat çalışmaya başlarken bu bölümlerden yalnız biri ele alınmalıdır. Her bölüm de kendi içinde alt bölümlere ayrılmaktadır. Örneğin Eski Türk Edebiyatı 13. ve 14. yüzyıllarda Türk edebiyatı, 15. yüzyıl Türk edebiyatı 16. yüzyıl Türk edebiyatı, 17. yüzyıl Türk edebiyatı, 18. yüzyıl Türk edebiyatı, 19. yüzyıl Türk edebiyatı ve Divan edebiyatı bölümlerine ayrılmalıdır.
Edebiyatı Parçadan Bütüne Şeklinde Çalışın
Edebiyat dersini çalışırken konu alanını daha da daraltmak için ele alınan dönemdeki edebi şahsiyetler de listelenmeli ve içlerinden en önemli olanlardan çalışmaya başlanmalıdır. Örneğin 13. – 14. yüzyıl Türk edebiyatında karşımıza Yunus Emre, Mevlana ve Gülşehri gibi önemli isimler çıkacaktır. Parçadan bütüne doğru bir çalışma sistemi Edebiyat konularının daha verimli şekilde anlaşılmasını sağlayacaktır.
Not Alarak İlerleyin
Edebiyat, konu ne olursa olsun not alarak çalışılması gereken bir derstir. Konular okunurken önemli yerler mutlaka işaretlenmeli ve ayrı bir kağıda önemli bilgiler not edilmelidir. Edebiyat dönemlerini veya edebi şahsiyetleri çalışırken o konuların en önemli kısımları birkaç maddeyle listelenirse bu daha akılda kalıcı bir yöntem olacaktır.
Kitap Okumayı İhmal Etmeyin
Bol soru çözümü de edebiyat çalışmalarında kalıcı bilgiyi sağlayacak önemli bir faktördür. Çalışılan her konunun hemen ardından konuyla ilgili soru çözümü yapılmalıdır. Yanlış cevaplandırılan sorunun işaret ettiği konuya tekrar dönülerek doğru bilgi zihnimizde güncellenmelidir.
Edebiyatta başarılı olmak çokça çalışmayı, tekrarı ve soru çözmeyi gerektirdiği gibi unutulmaması gereken önemli bir detaysa bol kitap okumaktır. Ders çalışırken okuduğumuz bilgileri daha iyi anlamanın, soru kökünde bizden istenileni daha iyi kavramanın ve beynimizi güçlendirmenin yolu kitap okumaktan geçmektedir.