Otuz alt türe sahip olan kara mürver, ılıman ve subtropikal iklimde yetişmektedir. Mürver, Kanada, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra Asya, Avustralya ve Güney Amerika bölgelerinde bulunur. Avusturalyanın doğusunda, kuzey ve batı Asya’da Güney Amerika’da, ve Meksika içinde Sonoran Çölü’nün çevresinde yetişmektedir.
Ülkemizde İstanbul, Ankara, Yalova kuzey ve batı Anadolu’da yetiştiriciliğine başlanılmıştır. Türkiyede daha çok bahçe süsü olarak yaygın kullanımı olan kara mürverler çok yıllık otsu bir bitkidir ve tüylü yapraklara sahiptir. Bitkinin boyu 5 ile 20 cm arasındadır. Çiçeklerin yapısı şemsiye şeklindedir.
Kara mürverler eski çağlarda romatizma, ateş, veba ve ödem gibi rahatsızlıklarda kullanılmıştır.
Mürverin çiçek, yaprak ve kök kısımları ağrı kesici etkiye sahiptir. üst solunum yolu rahatsızlıklarında enfeksiyonların hızlı iyileşmesinde yardımcıdır.
Mürverin meyvelerinde bulunan flavonoitler grip hastalığının atlatılmasında iiyileştirici etkiye sahiptir.
-100 gram mürver bitkisi 73 kalori içerir. C vitamininden zengindir. 100 gram’ı 35 gram C vitamini içerir. Bu nedenle vitamin takviyesi ve bağışıklığı artırıcı olarak kullanılır.
Vücuttaki beyaz kan hücrelerinin artırarak bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.
Düzenli tüketildiğinde depresyona karşı önleyici etkisi olduğu ve ruh sağlığını olumlu etkilediği bilinmektedir.
-Kolesterol düşürücü özelliğini bünyesinde barıdırmaktadır.
Günümüzde karamürverin doğal antibiyotik olarak kullanımı yaygınlaşmıştır. Antibiyotik özelliğini içeriğinde bulunan rutin, tanen ve flavonoidler ile sağladığı düşünülmektedir. Kara mürverin içerik olarak flavonoid, vitamin C, vitamin A, vitamin B6 ve kalsiyumca zengindir.
Yapılan çalışmalarda kara mürverin meyvelerinin malik asit, sitrik asit, fumarik asit ve şikimik asit bakımında zengin olduğu, nikotinik asit ve β-karoten gibi önemli bileşikler içerdiğini tespit etmişlerdir.
Sağlık faydaları üzerine çalışmalar incelendiğinde özellikle fenolik içeriği ve antioksidan etkisi göz önüne çıkmaktadır.
Özellikle çiçeklerinin soğuk algınlığı için kullanımı monograflarda ve Dünya Sağlık Örgütü monograflarında da yer almaktadır.