Havucun Hasadı Nasıl Olur. Maydanozgiller familyasından olan havucun üretiminin büyük kısmı Avrupa ülkelerinde gerçekleşmektedir. Tarımı yapılmakta olan havucun tamamına yakını turuncu renkli olup, Hindistan da ise kırmızı renkli havuç üretimi yapılmaktadır. Turuncu renkli havucun daha çok tercih edilmesinin sebebi ise, mor havuçların içermiş oldukları renk maddelerinin konserve suyuna kötü bir görünüm kazandırması sebebiyle mor havuçlar sadece taze tüketim amacıyla üretilmektedir. Ülkemizde de çeşitli havuç tohumu bulunmaktadır.
Havucun Hasadı Nasıl Olur. Havucun şekli çeşitlerine göre oldukça büyük değişiklikler göstermektedir. Genellikle yenen kısmının tamamı kazık kökten oluşmaktadır. Havuç tohumu yetişme evresinde toprak şartları uygun olduğu sürece 70-80 cm kadar derinlere gidebilen bir kazık kök yapısına sahip olurlar. Bazı çeşitlerinde 40-50 cm gibi derinliklerde kalmaktadır. Havucun ilk gelişme döneminde kök sürekli olarak boyuna büyümektedir. Enine büyüme ise çok azdır. Birinci gelişme döneminde karşılaşılan olumsuzluk havucun kısa kalmasına sebep olmaktadır.
Yine birinci gelişme dönemi içerisinde bitkinin kuraklığa maruz kalması durumunda boyu kısa kalmaktadır. İkinci gelişme döneminde ise boyuna büyüme neredeyse durmuş sayılmaktadır. Ayrıca enine büyüme ve depo etme başlamaktadır. İkinci gelişme döneminde maruz kalınan düşük sıcaklık, yetersiz güneşlenme ve besin maddesinin eksikliği havucun ince kalmasına sebep olmaktadır.
Havucun Hasadı Nasıl Olur. Özellikle toprağın yapısı, derinliği, topraktaki zararlıların bulunup bulunmaması havuç üretiminde başarıyı etkilemektedir. Bu sebeple üretim yapılacak olan toprak çok iyi incelemektedir. Bulaşık topraklardan uzak durulmalıdır. Geç çimlenen bir tohum olan havuç tohumu için yabancı otlar tarlada baskın gelebilmektedir. Bunun için de topraktaki yabancı otlar tarlada baskın gelebilmektedir. Bu sebeple topraktaki yabancı ot varlığı da oldukça önemlidir. Böylelikle uygun çevre koşullarının haricinde killi topraklarda üretilen havuçlarda yüksek verime ulaşılmaktadır. Fakat killi topraklardaki üretim sonucunda havuçlarda yıkama işlemi zorluklar çıkarmaktadır. Bu nedenle bu tip topraklarda üretilen havuçlar konserve sanayisinde kullanılmaktadır.
Hasat işlemi yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanına ve pazarlanacak olan havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılmaktadır. Olgunlaşma süresi çeşidine göre değişen havucun erkencilerinde bu süre 8-10 haftadır. Orta çeşitlerinde 12-13 hafta ve geçcilerde ise 16-18 haftaya kadar çıkabilmektedir. Erken yapılmasıyla sebzeler yeterli irilik, şekil ve ağırlık kazanamamaktadırlar.