Dalaman Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

Dalaman Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:43
Dalaman Kavun Tohumu Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dalaman Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Kırkağaç kavun türüne benzeyen dalaman kavununun, kabuğu Kırkağaç’a göre daha incedir. Rengi sarı üzerine alacalı yeşil-siyahtır. Çok tatlı bir tür olan dalaman kavun tohumu yetiştikten sonra  ortalama 3-4 kg ağırlığa ulaşabilmektedir ve oldukça erkencidir. Toprak ve arazi şartlarına göre erkenci bir kavun cinsidir. Sulak araziler için önerilmektedir.

Dalaman Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Tohum ekilecek arazi sonbahardaki yağışlardan sonra derince sürülmektedir ve hayvan gübresi atılmaktadır. Şubat-Mart aylarında toprak tekrar işlenerek ekime uygun hale getirilmektedir. Tohumları ocaklarına koymadan önce mutlaka 2-3 saat ılık su veya nemli bez içerisinde bekletilmelidir. Bu şekilde suyu içine alan tohum daha kolay çimlenme gösterecektir. Nisan-Mayıs aylarında havaların ısınmaya başlamasıyla ekim işlemi karıklar açılarak her ocağa 3-4 adet dalaman kavun tohumu atılarak dikim işlemi yapılır ve üstü 5-6 cm toprakla örtülür.

Kavun üretiminde can suyu verildikten sonra meyve oluşumu başlayıncaya kadar sulama yapılmamalıdır. Meyve oluşumundan sonra 12 günde bir düzenli sulama yapılmalıdır. Meyveler sulama yapılırken suyla temas ettirilmemelidir. Aksi halde hastalık oluşabilir.

Dalaman Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Üretiminden iyi bir verim elde etmek için sonbahardaki toprak sürümünde dekara 3-4 ton hayvan gübresi toprağa atılmaktadır. 15-18 kg N,10 kg P2O5 kimyasal gübre de uygulanabilmektedir. Kavun fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler. Uygun toprak tavında dalaman kavun tohumu ekimi yapılarak  arazilerde  meyve oluşumuna kadar fazla sulamaya gerek yoktur. Ancak toprakta yeterli nem yoksa aşırı olmamak üzere sulama yapılmaktadır. Meyve oluşum döneminden sonra sulamalar sıklaştırılmaktadır.

Dalaman kavun 80-100 günde hasada gelmektedir. Dalaman kavun hasadı dekara 4 tona kadar alınabilmektedir. Erken hasat veren bir türdür. Meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmektedir. Olgunluğa gelmiş kavunlar saplarında elle koparmak veya bıçakla kesmek suretiyle hasat edilirler. Hasat işleri sabah yapılmaktadır ve küçük yığınlar halinde toplanan kavunlar güneşte fazla bekletilmemektedir. Kavunlar hemen pazara veya depoya sevk edilmektedir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP