SİBER SUÇ (BİLİŞİM SUÇU)

SİBER SUÇ (BİLİŞİM SUÇU)

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 05:23
SİBER SUÇ (BİLİŞİM SUÇU)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Av. AYŞENUR ATICI

SİBER SUÇ (BİLİŞİM SUÇU)

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her geçen gün değişen bilişim dinamikleri günlük hayatımıza kolaylıklar sağladığı gibi bazen hayatımızı hiç istemediğimiz ölçüde zorlaştırabilmektedir de. Bu haliyle de bilişim suçları güncelliğini yitirmemektedir. Önemine binaen bu hafta bu konu hakkında konuşmakta yarar görüyorum.

Siber Suç Nedir?

Siber Suç, herhangi bir bilişim sisteminin güvenliğini tehlikeye düşürecek faaliyetlerde bulunmak suretiyle kişilerin hak ve yetkilerine karşı bilişim sistemleri kullanılarak işlenen suçlar olarak tanımlanabilir. Siber suç kavramı çeşitli kanunlarda farklı adlar altında kullanılabilmektedir. Örneğin, bilişim suçu, teknolojik suç… gibi.  Her ne ad altında olursa olsun yaşadığımız dijital çağda bu suçlara ilişkin mağduriyetler ve şikayetler her geçen gün artarak gündemi meşgul eder hale gelmiştir.

 

Hangi Suçlar Siber Suç Kategorisinde Değerlendirilir?

.Çocuğun Cinsel İstismarı ( Türk Ceza Kanunu madde 103)

.Haberleşmenin Gizliliğini İhlal ( Türk Ceza Kanunu madde 132)

.Kişisel Verilerin Kaydedilmesi    (Türk Ceza Kanunu madde 135)

.Nitelikli Hırsızlık   ( Türk Ceza Kanunu madde 142/2-e)

.Nitelikli (Bilişim Sisteminin…. Araç Olarak Kullanılması Sureti ile) Dolandırıcılık   ( Türk Ceza Kanunu madde 158/1-f)

.Müstehcenlik (Türk Ceza Kanunu 226/3)

.Örgütlü Kumar & Bilişim Sistemi Kullanılarak Kumar Oynatma ( Türk Ceza Kanunu 228/3, 228/4)

.Bilişim Sistemlerine Girme (Türk Ceza Kanunu madde 243)

.Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme (Türk Ceza Kanunu madde 244)

.Hacking

.

.

Şimdi gel gelelim bizi en çok ilgilendiren şu güncel problemlere…

‘’Adıma Sahte Sosyal Ağ  ( İnstagram, Facebook…)  Hesabı Açılmış Ne Yapmam Gerekiyor?’’

Hemen koştur koştur karakol veya emniyete gittiniz, polise, ‘’ memur bey benim hesabım çalınmış hemen bulur musunuz ? ‘’ demekle olmuyor yok öyle bir dünya. Prosedür denilen bir şey  var.

İlk önce hesabın olduğu siteye -artık hangisi ise- o sahte hesabı şikayet etmelisiniz.

Suçu anlatan ayrıntılı bir dilekçe yazınız.  Sahte hesaba ait URL adresinizi ( örn http://www.facebook.com/xx.xx ) de dilekçenize iliştiriniz. Elden bu dilekçeniz ile birlikte suçun işlendiği yer Polis Merkez Amirliği’ne, Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne müracaat edin. Gerekli işlemler ve bundan sonra işleyecek prosedürlerle ilgili size bilgilendirilme yapılacaktır.

Facebook’ta ekli olan arkadaşım mesaj bölümünden benimle iletişime geçerek ‘’TEKNOSA hediye çeki var seni de düşündüm faydalanmak ister misin?’’ Dedi. Sende hediye çeki kazanacağım düşüncesiyle teklifi sorgulamadan kabul ettin. İlk önce telefonunun faturalı olup-olmadığını sordu. Sende ‘’faturalı’’ dedin ve telefon numaranı verdin. Gelen onay kodlarını da kendisine ilettin. Bu işlemi birden çok kez  tekrarlayarak gelen kodları gönderdin. Farketmeden her seferinde 100-200 TL gibi tutarlar mobil ödeme sistemi yöntemiyle faturandan tahsis edildi. Sonra sana kredi kartının olmadığını sordu. Sende olduğunu söyledin. Kart numaran dahil ne kadar bilgi istediyse hepsini verdin. Senin bilgin ve isteğin dışında harcamalar yapıldı. Ne Yapman Gerekir?

  1. İlk önce ilgili bankanın müşteri hizmetlerinin aranıp durumun paylaşılmasıyla birlikte kartın kullanıma kapatılması,
  2. Bankaya gidip harcama itiraz dilekçesi verilmesi gerekir. (3D güvenlik sistemiyle yapılan harcamalarda zarar miktarının banka tarafından geri ödenme oranı düşüktür.)
  3. Bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaatta bulunabilir.
  4. Talimat müzekkeresi ile Siber Suçlarla Mücadele Şubesine gidilmelidir.
  5. Şube gittiğiniz zaman bu konuyla ilgili gerekli ifadeyi de verdiğinizde adli prosedürleri tamamlamış sayılacaksınız.

İnternet üzerinde gezinirken çocuk istismarı (pornografi) olayı ile karşılaştınız. Ne yapmam gerekir?

İlgili paylaşımın ekran görüntüsü alınır. Paylaşıma ait URL uzantısı kopyalanır. Akabinde en yakın kolluk kuvveti birimine veya Cumhuriyet Başsavcılığına müracaatta bulunulur. Veya ilgili emniyet müdürlüğünün e-posta adresine de  ihbar  edebilirsiniz.

Facebook hesabım çalındı. Ne yapmam lazım?

http://www.facebook.com/hacked linkin yönlendirilmesi ile hesabınızı geri alma ihtimaliniz vardır. Siber suçlar size hesabınızı geri teslim etmez. Hesabınızı ele geçiren şahsın bulunmasına yönelik çalışmalar yapar. Hesabın kapatılması talebinde bulunur. Bilindiği üzere Facebook, İnstagram.. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir kuruluş olduğundan ve Türkiye’de de herhangi bir irtibat bürosu bulunmadığından bu yöndeki şikayetleriniz Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre değerlendirilemeyecektir.

AV. AYŞENUR ATICI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP