ADNAN AVCI
İbadetlerin ifasında vakit çok önemlidir.Kur’an- Kerim mesajlarının tamamını ay takvimine göre vermiştir. Haccın ne zaman yapılacağı, orucun ne zaman tutulacağı, hangi gece ve gündüzün diğerlerinden üstün, feyizli ve bereketli olduğu ay takvimine göre belirlenmiştir
Her ayın başında, ortasında, sonunda ve 13, 14, 15. günlerinde oruç tutmak çok sevablıdır. Çünkü Peygamber Efendimiz (sav ) böyle yapardı. Bu günler ise ay takvimine göre belirlenir. Ramazan ayı da ay takvimine göre belirlenir. Zira miladi takvimde Ramazan ayı diye bir ay yoktur.
( O sayılı günler ) Ramazan ayıdır ki, insanlara doğru yolu göstermek ve hidayet ile Furkan’dan ( Hak ile batılı ayıran hükümlerden ) apaçık deliller olmak üzere, Kur’an onda indirilmiştir.O halde içinizden kim o aya erişirse, artık oruç tutsun! ( Bakara s, a 185 )
Şüphesiz, gökleri ve yeri yarattığı günde, Allah’n Kitabın’da ( Levh-i Mahfuz’da ) Allah katında ayların sayısı on ikidir; onlardan dördü ( Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Receb ) haram aylardır. İşte doğru din budur; öyleyse onda ( o haram aylarda günahlara girerek ) nefislerinize zulmetmeyin. ( Tevbe s, a 36 )
Kameri aylardan;
Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi Mevlid Kandili,
Receb ayının ilk Cuma gecesi Regaib, 27. gecessi Mi’rac Kandili,
Şaban ayının 15. gecesi Beraat Kandili,
Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecessi,
Şevval ayının 1, 2, 3. günleri Ramazan Bayramı,
Zilhicce ayının 8, 9, 10.günleri Hac günleri, 10, 11, 12, 13. günleri de Kurban Bayramı günlerdir.
Görüldüğü gibi bütün dini gün ve gecelerimiz kameri yıla göre belirlenmiştir. İşte bu yüzden Hicri Takvim’de Kameri (Ay ) yılı esas alınmıştır.