Sahibini arayan tabela

Sahibini arayan tabela

ABONE OL
Haziran 19, 2024 18:08
Sahibini arayan tabela
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ŞEREF IŞIK

Sivil Toplum Kuruluşları ülkenin vazgeçilmez gerçekleridir. Örgütlü çalışma bireylerine güç verir. Ne zaman ki icazetle kurulur ve yönetilirse o zaman da bireylerine zarar verir. Sivil Toplum Kuruluşu bir gücün savunucusu değil kendi bireylerinin savunucusu olduğu müddetçe yaşar.

Gazetecinin görevi kamu adına denetim yapmaktır. Bu denetimini de yazdığı yazılar, yaptığı haberler ve çektiği resimlerle halka duyurur. Kamuyu yönetenler yazılanlardan bir ders çıkartmak zorundadır. Şayet bunlardan ders çıkartmak yerine nasıl sustururum tercihini kullanırsa bu gazeteciye değil halka saygısızlıktır. Gazeteci hangi görüşte olursa olsun gördüğünü, duyduğunu ve hissettiğini yazar. Bu yazılar birinin altını oymak veya poh pohlamak için olmamalıdır.

Haber kutsal, yorum hürdür; ama gazetecilerimizde öz eleştiri de bulunmalı. İntikam, hırs, tehdit kokan haberler toplumu rahatsız eder.

Kozan basınının problemlerinden biri de kopyala yapıştır gazeteciliğidir. Bu emeksiz yemektir. Hiçbir şey yapamıyorsan, kopyaladığın habere kendi yorumunu da kat. Birkaç cümle de sen yaz ki emeğin olsun. Bunu haber kaynaklarından aktarılan haberlerle karıştırmayalım. Tabi ki her yayın organının resmi veya gayri resmi haber kaynakları olacaktır.

Kozan yerel medyasının özgürce örgütlenmesi, gelir kaynaklarının artması için belediyenin gazetecilik işinden çekilmesi gerek. Belediyeye ait gayri resmi yayın organının, belediye çalışmalarını anlatan, ücretsiz dağıtılan ve reklam almayan bir yayın organı olması gerek.

Kozan’da iki televizyon, iki radyo, iki aktif internet haber sitesi, altı ajans ile ikisi günlük, yedisi haftalık dokuz gazete yayın yapmaktadır. Belediye bu kadar yayın organına kendini beğendiremiyor mu da gazetecilik yapıyor. Madem iyi hizmet veriyorsun, halk iki defa seçti yine seçer beğeniyorsa. Basından mı korkuyorsun?

Bir çift sözümde muhalefet partileri ve bu partilerde görev alanlara var.

Sen iktidarı eleştiriyorsun haklı olarak. Gazeteci de seni eleştiriyor ki neden, niçin iktidar olmadığını, olamadığını sana göstermek için. Madem başarılısın, neden muhalefettesin?

Yerel medya yapamadığın, doğru yapmadığın veya eksik yaptığın şeyleri görüp yazıyor. Size yol gösteriyor, ışık tutuyor. Kamu adına, doğruya yöneltmek adına, denetlenebilirlik adına iktidara ve muhalefete muhalefet yapıyor. Sizin bu yazılanlara kafa tutma lüksünüz yok bir kere. İyi de yapsa iktidarı illaki övecek diye bir şart olmadığı gibi, muhalefete şak şakçılık yapmakta gazetecilik değildir.

Belediyenin şeffaf yönetim ve denetlenebilirliği sağlamak adına yerel medyadan elini çekerek onları güçlü tutması gerek. Her eleştiriden ders çıkarması gerek. Hiç kimse mükemmel değildir. Sen doğru yaparsan mutlaka sana destek olacaktır basın. Ama basının karşısına rakip olarak çıkarsan zamanla hepsi karşında olur. Bırak herkes işini yapsın. Belediye belediyeciliği, basın basıncılık görevini. Belediye personeli asli görevi yanında bu işe de soyunursa çuvallayacaktır bir yerde.

Benim gazetem var, yerel basına ihtiyacım yok dersen zamanla tüm basını karşına alırsın. Bu da Kozan için hiç iyi olmaz. Gazeteciliği gazetecilik yapanlara bıraktığın zaman yerel basında objektif olacaktır.

Sen KCK’yı Kozanlı Cahil Kara diye yutturmaya çalışırsan, onlarda rahatsız olduğun kısaltmaların açılımını kendilerine göre yazıverirler.

Görsel, işitsel ve yazılı yerel basının değerli mensupları siz tabelanıza ve birbirinize sahip çıkın. Eleştiriye tahammülü olmayanlar siyasete soyunmasın. Hiçbir siyasetçi başbakanı örnek alıp yerel basın üzerinde hakimiyet kurmaya çalışmasın. Varsa bir diyeceği borazanla değil, çağdaş bir siyasetçi gibi haftada bir basın toplantısı yapıp eleştirilere cevap verirsin. Yazmayan da namerttir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP