Çorumlu Üreticilerin Feryadı TBMM’ ne Taşındı

Çorumlu Üreticilerin Feryadı TBMM’ ne Taşındı

ABONE OL
Temmuz 30, 2024 17:40
Çorumlu Üreticilerin Feryadı TBMM’ ne Taşındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÇAPAR KANAT

Çorumlu Üreticilerin Feryadı TBMM’ ne Taşındı

Ulusal Süt Konseyi Ekim 2012 referans fiyat anlaşması döneminde çiğ süt fiyatlarını 90 kuruş olarak açıklamış ise de bir çok ilde bu fiyat 80-85 kuruş düzeyinde uygulanmıştı Çorum ilimizde ise 74 kuruş olarak ayaktan gidiyorduürünlerin zarar görmesiydi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çorumlu üretici bir bakımsız ve merhametsiz bir süt patronunun (!) kazanç hırsına terk etmişti.

Ulusal Süt Konseyi’nde her altı ayda üretici ve sanayici ülkeleri arasında referans fiyatlarının belirlenmesindeydiler. Tabii ki her zaman sanayicilerin değişebilir..!
İşte ikinci altı aylık satış dönemi olan 2013 Mart ayında sanayiciler maliyetin (1,17 TL) altında 90 kuruş fiyat teklifleri almışlar, koyun pazarlığı gibi daha sonraki günlerde 95 kuruşa yükseltilmişler, üretici temsilcileri kabul etmişlerdi.

Aradan üç ay sonra 15 Haziran 2013 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker Çiğ ürününün fiyatını 95 kuruş olarak açıklamıştı.. Bir bakıma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiğ süt-yem paritesinin, üretimin sürdürülebilirliğinin, elde edilmesinin, emeğinin yanında değil sanayicilerin yanında olmuştu.!
Türkiye’de çiğ süt fiyatları konusunda ülke içinde işte bu sorunlar varken Çorumlu çiğ süt üreticisi Ekim 2012 döneminde bu yana ürettikleri çiğ üretim maliyetinin altında 74 kuruşa sattalar. Çorumlu sağlıklı feryadını meclise içeren CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse’nin soru önerilerigesini dikkatlerinizi sunuyoruz..

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorular Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından belirtilen olarak cevap verilmesiunu Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 97 . ihtiyaçlarıma saygılarımla arz ederim.

Soru Önergesi Metni

Çorum ilinde günlük ortalama 30 ton üretilen çiğ süt Çorum ve İlçeleri Süt Üretici Birlikleri tarafından pazarlanmaktadır, ancak fiyatların yakın zamanda bilinmediği ve düştüğünü belirtmekte, bu durumda özellikle hayvancıığın sürdürülebilirliğine zarar verildiği dile getirilmektedir. Alıcılar arasında büyük özel kişilerin de kapsadığı şarkı sözü geçen son derece Çorumluların maddi ciddi kayıplara ilişkin bilgileri kaydedildi. Ayrıca süt fiyatlarının, üretimin sürekliliği için dengede ve hem üretici hem de piyasada bulunabilmesi için bilinen bir gerçektir. Piyasadaki riskler, potansiyel endişeleri arttırmakta, sözü geçen sektör kötüleşmeye sürükleniyor.

Bu doğal;
1. Çorum’da çiğ süt 2012 yılında Şubat, Mart ve Nisan aylarında litresi 74 kuruştan satın alınmıştır. Bu durum, aynı yıl uygulanan yem – süt pariterine ve hayvancılığın sürdürülebilirliğinin uygun mudur?
2. Diğer illerde litrenin 85 kuruş iken, Çorum’dan 74 kuruş satın alınabilmesi makul değildir. Bakanlık olarak bu sorunu çözmek için ne yapılması gerekiyor?
3. Süt üretimini oldukça fazla olan Çorum ilinde süt tozu üretimini sürdürmek için çalışmaları başlatmayı değerlendirirsiniz müsünüz?
4. Çorum ilindeki fiyat düşüklüğünün temel nedeni olarak neyi gösteriyorsunuz?
5. Çorum ilinde çiğ süt enerjilerine Haziran 2013 tarihinde verilen litre başı fiyatı ne kadardır?
Tufan KÖSE
Çorum Milletvekili
CHP Çorum Milletvekili bu soru önerisi ile Çorumlu çiğ süt üreticilerinin feryadını piyasada ve özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’e, çiğ süt piyasasını düzenlemekle görevli Et ve Süt Kurulu’na duyurmuş oldu.
GTHB Sayın Eker’in bu soru önerisigesine ne zaman cevap geniş bir şekilde takip edilmektedir..
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP