Bıngıldak hakkında bilmeniz gerekenler
Hepimizin bildiği gibi bebekler dünyaya geldiklerinde kafatasları tam anlamıyla gelişmiş durumda değildir. Kafatasının iki yan kemiği gelişmiştir fakat orta alan bağ dokularla örülmüştür. Halk arasında bebeğin kafasında var olan bu boşluklara bıngıldak denir. Tıpta ise adı Fontanel dir. Yeni doğanın kafasında 6 adet bıngıldak vardır. Bebek büyüdükçe kafatası gelişir ve bu yumuşak boşluklar birbirine yaklaşarak kapanırlar. Bebeğin beyin gelişimi ilk 2 yıl çok hızlıdır. Anne ve babaların bebeklerin kafasına gösterdikleri hassasiyet oldukça fazladır. Bıngıldak hakkında bilgi sahibi olmak nasıl korumanız gerektiği konusunda size yol gösterecektir.
Bıngıldak nerede olur?
Yeni doğan bebeğin kafasında yumuşak dokular vardır. Bunlardan ancak ön ve arkadaki boşluklar dokunularak hissedilebilir. Doktorların bebeğin gelişimini anlayabilmek için takip ettiği bıngıldaklar da bunlardır.
Bıngıldak nasıl bir yapıya sahiptir?
Bebeğin kafasındaki bıngıldaklar sandığımız kadar hassas değildir. Yeni doğanın beynini koruyucu bir zar bu yumuşak dokularla zarar görmeyecek hale getirir. Çok sert bir darbe almadığı sürece bebeğin kafası zedelenmez.
Neden bıngıldak vardır?
Bebeğin kafatasının tam gelişmeden dünyaya gelmesinin sebebi doğumu kolaylaştırmaktır. Bıngıldak doğum anında kafa kemiklerinin üst üste gelerek bebeğin kanala rahat girmesini ve doğumun daha kolay olmasını sağlar. Aynı zamanda doğumdan sonra beyin gelişimi devam ettiği için bıngıldak beynin büyümesine imkan sağlar. Kafatası büyüyemezse beyinde büyüyemez ve zeka geriliği yaşanır.
Bıngıldak ne zaman kapanır?
Beynin büyümesi ilk 2 yılda çok hızlı olduğu için kemiklerin büyümesi bu hıza yetişemez, beynin büyümesine olanak sağlayan bıngıldaklardan en büyüğü öndedir. Kapanması 9-18 ay arasında gerçekleşir. Bazen ise 24 ay bile sürebilir.
Bebeğin bıngıldağı için dikkat edilmesi gerekenler?
Bebeği tutarken ya da yıkarken huzursuz olmaya gerek yoktur çünkü beyni koruyan zar annenin dokunmalarından zarar görmeyecek kadar sağlamdır. Bebeğin güvenliği için önemli olan bıngıldak kafa travmalarına karşı koruyucu kalkan görevini üstlenecek kadar sağlamdır.