Bebeğinizi kucağınıza alarak beyin gelişimini desteklediğinizi biliyor muydunuz?
Bebeğin beyin gelişimi anne karnında 3. haftadan itibaren oluşmaya başlar. 5 duyudan duyma ve dokunma fetus 5 aylık olduğu zaman gelişmiş olur. Fetusun kafatasında her dakika 50 bin yeni hücre oluşur. Beyin son derece hızlı bir gelişim gerçekleştirdiği için 6. aydan itibaren kafatasına sığabilmek için kıvrımlanmaya başlar. 7. ayda ise artık yaşamı boyunca kullanacağı 100 milyar beyin hücresinin neredeyse tamamı gelişmiş duruma gelir.
Doğumdan sonra beyin hücreleri birbirleriyle bağlantı kurarak, öğrenme, refleks, duyma, görme gibi aklınıza gelecek tüm görevlerini yerine getirmek için oluşumunu tamamlar. Bu durum ilk sekiz ay da son derece hızlıdır. 10-18. aylarda bebeğin duyguları gelişir. Bebek 3 yaşına geldiğinde beyin fiziksel gelişiminin büyük bir kısmını tamamlamış olur. 3-6 yaş arasında nöron bağlantıları en kuvvetli olduğu dönemi yaşar. 3-10 yaş arası çocuğun beyin gelişimi en yüksek seviyededir. 10 yaşına kadar müzik, resim, dil öğrenme gibi yetenekler kalıcı hale gelir.
Yıllardır kulaktan kulağa dolaşan, şımarmaması için kucağa alışmasının yanlış olduğu gibi hurafelere neredeyse hepimiz şahit olmuşuzdur. Bu söylenenlerin aksine bebeğin sağlıklı beyin gelişimi için dokunmaya, ilgiye, sevgiye, anne karnındaki güveni ve sıcaklığı hissetmeye duyduğu gereksinim küçümsenmeyecek kadar fazladır. Aynı zamanda mutlu bir aile ortamı ve oyun oynaması da beyin gelişimi açısından etkili faktörler arasında yer alır.