Yonca Bakımı. Ekimden önce uygun şartlarda alınmış toprak mutlaka tahlil ettirilerek çıkan değerlere göre gübreleme yapılması tavsiye edilir. Tarım Bakanlığı tarafından destekleme kapsamına alındığında beş yıl süre ile sökümü gerçekleştirilemeyeceği için, gübrelemede meydana gelecek hatalar verimi olumsuz etkileyeceğinden dolayı toprak tahlili önem arz emektedir.
Genel olarak bir fikir vermesi açısından yonca bakımında yonca tohumu ekimiyle birlikte 3- 5 kg. saf azot ve 7 – 10 kg. saf fosfor verilebilir. Fosfor noksanlığında bitkinin kök sistemi yeteri kadar gelişemeyeceği için gübrelemeye özen gösterilmelidir.
Yonca Bakımı. Yonca genel olarak biçimden 7 – 10 gün önce ve biçimden 7 – 10 gün sonra iki kez sulanır. Fakat bu şekilde sulama geneli temsil etmez. Dolayısıyla bitkinin suya ihtiyacı olduğu zamanda ihtiyacı olduğu kadar su verilir. Verilmesi ekonomik ve başarılı bir sulama şekli olacaktır.
Yonca tohumu bakımında hasat oldukça önemlidir. Alçaktan yapılan bir biçimde sürgünler zarar görür. Yüksekten yapılan biçimde de ürün gereksiz yere tarlada bırakılır. Uygun zamanda ve uygun yükseklikten biçim yapılması gerekmektedir.
Genel olarak 7 – 10 cm. yükseklikten biçmek yeterlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus kıştan önce yapılacak son biçimin 15 -20 cm. den yapılmasıdır. Böylece bitki kışa daha güçlü girecektir. Yonca için en uygun biçme zamanı çiçeklerinin 1/10 u çiçeklendiğindedir.
Bu dönem protein içeriğinin en yüksek olduğu zamandır. Biçimden sonra kuruması sağlanmalıdır. Eğer iyi bir kuruma sağlanmadan balya yapılması durumunda balyalarda çürüme ve yanma meydana gelebilir.
Yoncada biçim sayısına çeşidin özelliği, bölgenin iklim koşulları ve bakım gibi hususlar etki etmektedir. Doğu Anadolu da 2- 4 ,Orta Anadolu da 4 -5, Ege de 5 – 7 ve Akdeniz bölgesinde 7 – 8 biçim yapılabilir. Her biçimde dekara 1 ton yeşil ot veya 250 – 300 kg. kuru ot verimi alınabilir.