Patlıcan Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Belirli hususlar dikkate alındığında ve özenle uygulandığında başarıyla tamamlanan bir süreçtir. Sıcak bir iklim sebzesi olan patlıcan kesinlikle -1 derecenin altındaki bölgelerde yetişmemektedir. Bu nedenle patlıcan yetiştirmeye başlamadan önce bölge seçimi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Aynı zamanda 40 derece üstü bölgelerde de patlıcan fidesi kök gelişimi göstermemektedir. Bu nedenle en uygun sıcaklık 22 derece şeklindedir.
Patlıcan Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Patlıcan vejetasyon sürecinin uzun olmasından dolayı tohum ile ekilmemelidir. Ayrıca patlıcan tohumu aralık – ocak aylarında ekilmelidir. Patlıcan tohumu ile ekim yapılması oldukça zahmetli bir süreçtir. Bu nedene fide ile ekim tavsiye edilir. Patlıcan fidesi ise Mart veya Nisan aylarında ekilmelidir.
Tohumlar için ideal toprak sıcaklığı 20 – 26 derece şeklindedir. Tohumların çimlenmesi için fide kabında torf ve perlit (2:1 oranında) patlıcan yetiştiriciliği yapılmalıdır. Patlıcan tohumlarının fide halinde ekilmesi için toprağın iyice işlenmelidir. Aynı zamanda toprak ısısının yeterli dereceye ulaşması ve don döneminin bitmiş olması patlıcan ekimi için ideal bir ortam oluşturacaktır.
Patlıcan Fidesinde Gübreleme Nasıldır. Fideleri güneş alan bölgelere dikilmelidir. Patlıcan fidesi dikimi sırasında sıralar üzerinde çift dikim yapılması ise sulama ve hasat maliyetlerini en aşağıya düşürecektir. Ayrıca dikim sırasında fidenin 3:2’nin toprak altında kalması gerekir. Ayrıca ekim sonrası mutlaka can suyu verilmelidir. Mutlaka toprak analizi yapılmalıdır. En sık kullanılan gübreleme yöntemine “fertigasyon” denir. Çiftçiler damlama sulama sistemi ile suda çözünen gübre ile uygulama yaparlar. Bu şekilde, besin maddeleri aşamalı olarak temin edilmektedir. Ayrıca bitkinin besin maddelerinden yararlanabilmesi için maddeler uygun zamanda verilebilmektedir.
Günümüzde çiftçiler 2-3 aylık yetişme döneminde, dikim işleminden hasata kadar 0 ila 10 defa gübreleme yapmaktadırlar. Pek çok çiftçi dikim işleminden iki ay önce dikim sıralarına iyi yanmış gübre ile gübreleme yapılmaktadır. Ayrıca, dikim öncesi gübreleme olarak Fosfor içeriği yüksek olan gübre ile dikimden yaklaşık bir hafta önce gübreleme uygulanmalıdır. Ayrıca dikimden 10 gün sonra fertigasyon uygulamaktadır. Bu yöntemle, mikro element açısından zengin olan Azot-Fosfor-Potasyum 13-40-13 formda gübre ile gübreleme uygulanmalıdır.