Kabakta Beyaz Sinek İlacı. Erginlerde abdomen soluk sarı renkte olup, kanatlar üzerindeki beyaz mum tabakası nedeniyle genel olarak beyaz renkte görünür. Aslında sinek olmadığı halde sineğe benzediği için beyazsinek adını alır. Gözler kırmızı renkte olup, antenler 7 segmentlidir. Ergin vücut uzunluğu l mm kadardır. Abdomen dişilerde tıknaz görünüşlü olup, son kısmında ovipozitör vardır. Erkekte ise abdomen daha dar görünüşlüdür ve uç kısmında sivrileşir. Bu zararlıdan korunmak için dayanıklı kabak tohumu tercihi oldukça önemlidir.
Kabakta Beyaz Sinek İlacı. Yeni yumurta oval biçimli ve beyaz renktedir. Daha sonra sarımtırak, açılacağına yakın devrede ise kahverengine dönüşmektedir. Yumurtalar küçük bir sap ile yaprağın alt epidermisine tutturulmaktadırlar. Boyları sap hariç ortalama 0.25 mm kadardır. Yumurtadan yeni çıkan larva 6 bacaklı olup, çok hareketlidir. Kısa bir süre sonra bacak ve antenleri kaybolarak hareketsiz devreye girer. Bu haliyle kabuklu bitlere benzerler.
Kabakta beyaz sinek kışı larva, yumurta ve pupa halinde genellikle yabancı otlar üzerinde geçirir. Bundan dolayı temiz kabak tohumu tercihi ve yabancı otların olmadığı yerler tercih edilmektedir. Sütleğen , Fesleğen, en önemli kış konukçularıdır. Ancak, seralardaki sebzelerde mevsim boyunca yaşamlarını sürdürürler. Mayıs ve haziran aylarında erginler sebze bitkilerine geçer. Yaprakların alt yüzünde beslenirler. Erginler pupadan çıktıktan 1-8 saat sonra çiftleşirler, çiftleşmeden 2-4 gün sonra tek tek veya gruplar halinde olmak üzere yaprağın alt epidermisine yumurtalarını koyarlar.
Kabakta Beyaz Sinek İlacı. Kültürel Önlemler : Kabakta beyaz sinek kışı yabancı otlar üzerinde geçirmektedir. Bu nedenle hasattan sonra tadanının çevresindeki yabancı otların yakılması, gömülmesi, yok edilmesi populasyonun önemli ölçüde azalmasını sağlar. Fazla sulamalardan mutlak surette kaçınılmalıdır. Temiz kabak tohumu tercih edilmektedir.
Kimyasal Mücadele :İlaçlamaya başlamadan önce kalibrasyon yapılarak dekara sarf edilecek olan su miktarı saptanmaktadır. İlaçlar su ile iyice karıştırıldıktan sonra bitkinin özellikle yapraklarının alt yüzleri iyice ıslanacak şekilde ilaçlama yapılmaktadır.
Beyaz sinekle bulaşık olduğu saptanan tarlaya köşegenler yönünden girilmektedir. Genel olarak 5 dekarlık alan bir ünite olarak kabul edilmektedir. Patlıcan, kabak gibi büyük yapraklı bitkilerde her 5 adımda bir alt, orta ve üst yapraklardan olmak üzere 50 yaprak toplanır. Baklagiller gibi küçük yapraklılarda 80 yaprak toplanır. Yaprak başına mayıs- haziran aylarında 0.5 – 2 larva, temmuz – ağustos aylarında 2-3 larva, eylül ayında 3 larva görüldüğünde ilaçlamaya başlanır.